Un miler de persones es concentra a la Porxada contra el judici als líders independentistes

Entre els assistents, que han cridat consignes a favor de l'absolució dels presos, hi havia el conseller Chakir el Homrani

Societat, Política

Un miler de persones es concentra a la Porxada contra el judici als líders independentistes
Un miler de persones es concentra a la Porxada contra el judici als líders independentistes

Un miler de persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça de la Porxada de Granollers per reclamar l'absolució dels líders independentistes arran l'inici avui al Tribunal Suprem del judici del procés. La mobilització ha començat amb l'habitual volta per la llibertat dels presos que cada dimarts es fa a la ciutat i que ha portat els manifestants –en aquesta ocasió molts més– a la plaça de les Olles, els carrers Sant Roc i Anselm Clavé, per entrar novament a la Porxada, on els esperaven unes urnes per dipositar una papereta simbòlica en record a l'1 d'Octubre.

Seguidament, els assistents –entre els quals el conseller Chakir el Homrani i l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, així com molts regidors de Granollers– escoltaven la lectura d'una carta de Jordi Cuixart en què agraïa la solidaritat de la ciutadania i la foto que se li va fer arribar de l'acte Un Lledoners a Granollers. Després de les paraules de Cuixart en què resumia "absolució o assumir la pena amb dignitat", els manifestants han fet ressonar a la Porxada crits d'"absolució".

Els presidents d'Òmnium Vallès Oriental, Sergi Bolea, i l'ANC, Manel Gener, llegien el manifest unitari contra la "judicialització de l'exercici de drets fonamentals". En el comunicat recordaven que "la democràcia està en perill" i que "quan s'ataquen els drets civils i polítics, el drets socials i laborals també estan en perill", per la qual cosa feien una crida a la vaga general el 21 de febrer, així com a una "mobilització massiva i sostinguda" –concretada en la concentració de dissabte a la Gran Via de Barcelona i la mobilització convocada el 16 de març a Madrid–. "Per la llibertat dels presos, pel dret a l'autodeterminació, per decidir-ho tot", deia Gener.

Bolea recordava que avui "ha començat un judici polític en el marc d'una causa general contra l'autodeterminació. Quan jutgen la capacitat de votar o decidir, no jutgen només els responsables polítics i líders socials, sinó que ens jutgen a tots, independentment de la seva ideologia", deia.

"Decidir no és un delicte. Organitzar un referèndum no és un delicte", concloïa el manifest.

Edicions locals