'És prioritari combatre els robatoris en domicilis'

Els Mossos reforcen les investigacions i fan més patrulles de paisà

Societat

'És prioritari combatre els robatoris en domicilis'
'És prioritari combatre els robatoris en domicilis'

Els robatoris amb força en domicilis, empreses i comerços són tipologies de delictes contra el patrimoni que generen més sensació de vulnerabilitat, ja que atempten directament la intimitat de les persones. En el cas dels robatoris en habitatges, a les Franqueses hi ha hagut l’últim any un increment molt significatiu del 71% –de 42 a 72–, sobretot en cases aïllades, on sempre és més fàcil accedir-hi i fugir-ne.

“Les xifres de robatoris en domicilis s'han incrementat molt respecte a l'any anterior perquè el 2017 va ser un any molt bo”, insisteix el cap de l'ABP de Granollers, Enric Garcia Doñate. L’intendent explica que en la majoria de casos "són robatoris exprés, fets quan no hi ha ningú a casa, de manera molt ràpida, en 3 o 4 minuts, i sense enfrontar-se amb ningú".

Davant d’això el cos de Mossos d’Esquadra ha revisat les estratègies d’acció per ser més efectius. “Cada cop treballem amb més agents vestits de paisà, sense uniforme, per no alertar els lladres, cos que ens permet detectar més casos i frustrar més robatoris”, explica Doñate. A més, afegeix, “insistim en la prevenció, com deixar llums encesos quan es marxa de casa o reforçar les finestres del darrere de la casa”.

Aquest tipus de robatoris solen tenir més incidència en zones d’urbanitzacions i cases aïllades, especialment els mesos d'hivern, quan hi ha menys llum solar. En canvi, a les zones més urbanes, com Granollers, aquest tipus de delictes han disminuït. “Als pisos és més difícil d’accedir-hi sense aixecar sospites, de manera que els robatoris amb força en domicilis cada vegada són menys”, destaca l’intendent, qui també explica que la conflictivitat no és mai regular. "De vegades ve algun grup de fora que opera durant uns dies i després marxa". Durant el 2018, la reducció de robatoris en domicilis a Granollers va ser del 10,2%, de 187 casos a 168.

Els Mossos diuen que els robatoris en l'àmbit de la llar són impossibles d'eradicar, si bé els sistemes de seguretat i un veïnat cohesionat poden ajudar a evitar-los. Amb tot, apunta el responsable de l'ABP de Granollers, cal mantenir-se alerta i no conformar-se amb la prevenció.

Per això darrerament s'han abocat més recursos a combatre aquest tipus de delictes, que generen molta sensació d'inseguretat. "A més d'augmentar el patrullatge de paisà també s’ha reforçat molt la investigació dels casos”, cosa que ha permès enxampar més lladres, desarticular alguns grups i “evitar que continuïn delinquint”.

 

 

Edicions locals