Creixen un 4,7% els delictes registrats a Granollers durant el 2018

Augmenta un 50% el nombre d'estafes, la majoria per Internet

Societat

Comissaria dels Mossos de Granollers
Comissaria dels Mossos de Granollers

Les dades dels fets delictius del 2018 a Granollers i les Franqueses aportades pels Mossos d'Esquadra indiquen que durant l’any passat es van registrar, entre els dos municipis, 5.306 delictes. Això significa 363 delictes més que el 2017, quan la xifra total de delictes registrats va ser de 4.943; un increment anual del 7,34%.

Per municipis, Granollers va registrar l’any passat 4.404 delictes, un 4,7% més que l’any anterior, mentre que les Franqueses en va registrar 902, un 22,5% més.

Aquests augments s’expliquen, segons l’intendent Xavier Garcia Doñate, cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Granollers, perquè “veníem d’un any molt bo pel que fa a registres de fets delictius –el 2017–, per això les dades del 2018 semblen molt més altes”. En tot cas, aclareix, les dades estan per sota de la mitjana de ciutats amb el mateix volum de població i característiques, de manera que es consideren municipis poc conflictius, sense problemes continus de seguretat.

El delicte més comú, que alhora ha pujat darrerament a l’entorn d’un 2%, són els furts per descuit, sense violència –1.443 a Granollers i 162 a les Franqueses–. És un tipus de delicte que no genera tanta sensació d’inseguretat com poden ser els robatoris amb força a l’interior d’habitatges, empreses i comerços, que afecten directament la intimitat de les persones i generen gran sensació de vulnerabilitat. En aquest cas a Granollers hi ha hagut descensos notables, mentre que a les Franqueses hi ha hagut un augment de fins al 71% en el cas dels habitatges.

D’altra banda, un fet delictiu que té tendència a créixer –ho ha fet un 50,1% entre Granollers i les Franqueses– és l’estafa, que en gran mesura es produeix a través d'Internet. També és el cas de les lesions –un 15,3%– i els danys –un 18,6% entre els dos municipis–.

Pel que fa a la resta de delictes, els repunts són poc significatius en el nombre absolut de casos, tot i que l’evolució d’alguns percentatges és elevada, com en el cas de les coaccions –d’1 a 7 a les Franqueses (+600%) i de 15 a 23 a Granollers (+53,3%)–.

Finalment, una altra tipologia de delictes que durant l’any passat van augmentar respecte a l’any anterior va ser la que atempta contra la seguretat viària, com conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues, i negar-se a sotmetre’s a les proves policials, entre d’altres. A Granollers van créixer un 4,5% –de 176 a 184–, mentre que a les Franqueses van fer-ho un 22% –de 50 a 61–.

Amb tot, aclareix el cap de l’ABP de Granollers, les dades recullen els registres de delictes detectats en vies interurbanes, on els Mossos tenen competència, i no els registrats en vies urbanes, que depenen de les policies locals.  

Delictes a la baixa

Pel que a les davallades més significatives, destaquen els furts d’ús de vehicle, els robatoris amb violència o intimidació, a l’interior de vehicles, les estrebades i les agressions sexuals, entre d’altres. “Sobretot baixen els delictes que atempten directament contra les persones”, destaca l'intendent Doñate.

En aquest sentit, a Granollers baixen de 13 a 8 els abusos sexuals i de 94 a 79 els maltractaments en l’àmbit de la llar. A les Franqueses, per la seva banda, durant el 2018 no es va registrar cap cas ni d’agressions ni d’abusos sexuals, així com tampoc cap cas de desordres públics.

Més estafes

Hi ha un grup de xifres que sobresurten de la resta: les estafes. De fet, l'últim any aquest tipus de delictes han augmentat moltíssim, sobretot les estafes per Internet. “Solen ser petites estafes, de poques quantitats de diners, que sovint no es denuncien i que alhora són molt difícils de perseguir, ja que provenen des de l’estranger”, diu l’intendent.

A més, "el delinqüent d'avui no és com el de fa 10 anys, té molta més mobilitat", de manera que, per exemple, un telèfon mòbil robat al Vallès Oriental pot ser venut poc després en un altre país. Pel que fa a les estafes, a Granollers se'n van registrar 529 l'any passat (+42,6%) i a les Franqueses 151 (+84,1%). A més, "com que sovint són de pocs diners, no s'arriben ni a denunciar", diu Doñate.

Edicions locals