Un miler de voluntaris; els ulls de l'organització de La Mitja

Centenars de persones altruistes fan una feina imprescindible i sovint invisible

Societat, Esports

Un miler de voluntaris; els ulls de l'organització de La Mitja
Un miler de voluntaris; els ulls de l'organització de La Mitja

La Mitja no seria el que és avui dia si al darrere no hi hagués una nombrosa organització acurada i participativa que fa que tot funcioni amb normalitat. Enguany seran al voltant de 900 persones les que vetllaran pel bon funcionament de la prova, sense comptar policies locals, mossos d’esquadra, unitats d’assistència sanitària o tècnics municipals, amb els quals es poden superar les 1.300 persones.

Totes aquestes persones “són els ulls de l’organització al llarg del recorregut”, assegura Teresa Maria Riera, coordinadora dels voluntaris juntament amb Jaume Delhom. La majoria de voluntaris són de la comarca, tot i que també n’hi ha de Badalona, l’Hospitalet, Cerdanyola, Igualada, Mataró i Berga, entre d’altres.

Entre les tasques que tenen assignades hi ha proporcionar aigua i avituallaments als corredors, organitzar la sortida, controlar el públic i tallar carrers i carreteres i evitar el pas de ciutadans que, pensant que La Mitja no va amb ells, intentaran travessar o recórrer part del traçat de la cursa. Amb tot, la feina dels voluntaris no es limita al dia de la competició: dies abans també s’hauran encarregat de repartir dorsals i material o assumit altres tasques de preparació, i un cop acabada la cursa també hi ha feina per a uns quants dies: netejar i endreçar el material que ha sobrat, enviar material, fer trucades, etc. “Hi ha molta feina a fer, i a l’hora d’assignar les tasques hem de valorar molt bé què pot fer cadascú”, explica Riera.

“Volem que els voluntaris gaudeixin la cursa, i per això hem de procurar que ningú s’avorreixi perquè no tingui res a fer o que l’excés de feina faci que no gaudeixi de la cursa”.
Bona part d’aquests voluntaris –a partir de 14 anys– procedeixen de centres escolars i instituts, en alguns casos en grup i d'altres a títol individual. Enguany hi participaran grups d'alumnes dels instituts Carles Vallbona, Celestí Bellera, Antoni Cumella i Escola Pia de Granollers; l'Escola Montserrat Montero; El Til·ler de les Franqueses; l'IES La Roca de la Roca; Manel Raspall de Cardedeu; Domus d'Olivet de Canovelles i Ginebró de Llinars. També hi haurà grups del Servei d'Activitats Esportives (SAE) de Canovelles; el Club d'Atletisme Les Tortugues de la Garriga; el Centre de Formació d'Adults i l'Escola Oficial d'Idiomes de Granollers i el Centre Mestral de Sabadell. “Més enllà dels joves –explica Riera– “cada any hi ha algun corredor lesionat que, com que no pot córrer, es fa voluntari, o també famílies senceres que hi participen”. Des de fa uns anys, els voluntaris van perfectament identificats amb un peto, cosa que fa més visible la seva tasca.

Una de les novetats d’aquest any és que s’han habilitat diversos punts físics per apuntar-se com a voluntari a Granollers, les Franqueses i la Garriga, i que s’ha renovat internament la manera d’organitzar-se, tot i que ni corredors ni espectadors notaran la diferència.

Edicions locals