Una quarantena de gegants i gegantons, entrenats per a dissabte

La tradicional cursa de gegants de La Mitja arriba enguany a la 28a edició i aplega 13 colles de la comarca

Cultura

La Cursa de Gegants, organitzada cada any per l'Associació Esportiva La Mitja i la colla gegantera dels Rajolers de Granollers, aplegarà enguany una quarantena de gegants i gegantons de 13 collers geganteres del Vallès Oriental –la qual cosa suposa la implicació d'uns 360 geganters–.

Aquesta activitat va sorgir l'any 1991 amb l'objectiu de promocionar la tradició gegantera en un escenari tan popular com és la Mitja Marató. En aquells anys l'acte era una competició únicament entre els gegants de dues poblacions, el gegant Magí de la Garriga i els gegants Biscarri i Galí de les colles de Blancs i Blaus de Granollers. Aquest acte, amb el pas dels anys, ha anat creixent i evolucionant fins a convertir-se en un dels actes més singulars i coneguts del món geganter, que enguany arriba a la seva 28a edició.

Així, dissabte, els gegants rajolers Biscarri i Galí, de les colles de Blancs i Blaus, faran d'amfitrions d'una quarantena de gegants vinguts de la Garriga, les Franqueses, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Llinars del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Vilassar de Dalt. Com és habitual, també hi participaran altres figures locals, com els gegantons de les colles de Blancs i Blaus i els gegants del Taller Sarandaca de Granollers.

L'acte s'iniciarà a les 17 h amb una mostra de tots els gegants participants a la plaça de l'Església. A les 18 h sortiran en cercavila passant per la plaça de la Porxada i pel carrer de Sant Roc, fins arribar davant de la Fonda Europa, on a les 19 h començarà l'emblemàtica Cursa de Gegants, dividida en dues categories, gegantons i gegants. Tots correran des d'aquest punt del carrer Anselm Clavé fins a la plaça de la Corona.

Biscarri i Galí, de nou al Quart

Diumenge, els gegants Biscarri i Galí repetiran la fita de l'any passat, quan per primera vegada tots dos van córrer el Quart de la Mitja –en Biscarri ja s'hi havia estrenat el 2014–. Vestits especialment per a l'ocasió amb roba esportiva –samarreta de tirants i pantalons–, faran corrents els 5 quilòmetres de la prova acompanyats d'una quinzena de geganters.

Edicions locals