El 8-M vol visibilitzar les dones artistes i creadores

Roca Umbert acollirà el certamen de petit format FemPop, que vol compensar la falta de presència femenina als grans festivals

Cultura

Presentació del programa d'actes del 8 de Març a Granollers
Presentació del programa d'actes del 8 de Març a Granollers | M.E.

L'Anuari de la Música a Catalunya concloïa l'any passat que en el cartell dels 12 festivals catalans més importants només un 26% dels grups i artistes programats eren dones o comptaven com a mínim amb una dona a la formació. Aquest és només un els exemples de la invisibilització històrica de la dona en el món artístic i creatiu, que enguany, amb motiu del 8 de Març, l'Ajuntament de Granollers vol denunciar.

Així, el programa d'actes programats en commemoració del Dia de la Dona s'emmarquen sota el lema Les dones fem cultura, amb la voluntat de fer més palesa l'aportació de les dones a la vida pública i a la cultura des d'un rol actiu. De fet, en el Pla d'Igualtat hi ha una línia de treball per al "reconeixement de lideratge i participació de les dones", recordava la regidora M. del Mar Sánchez, qui recordava que l'acte central de la Porxada enguany s'ha avançat a aquest diumenge (12 h) i que, a banda de la lectura del manifest per part de la Taula d'Igualtat, comptarà també amb una intervenció artística de microteatre, a càrrec de la companyia Projecte Lilith.

A més, l'entorn del 8-M s'ha dissenyat una campanya a Twitter, Facebook i Instagram amb aquesta etiqueta perquè les dones vinculades a l'àmbit cultural facin de prescriptores d'altres dones que fan cultura. El 8 de març es traslladarà a les biblioteques.

El 8 de març la commemoració i la reivindicació –més enllà de la vaga i les mobilitzacions convocades arreu del país– es traslladarà a Roca Umbert, que acollirà el FemPop, "el festival que no vol existir", explicava Carme Ramon, programadora de l'equipament. "El FemPop neix fa tres anys per reivindicar la poca presència de les dones als escenaris. I, a més, se celebra a espais inusuals, com també ho farà a tres indrets de Roca Umbert, un dels quals és un lloc molt especial de la fàbrica on no s'ha fet mai cap activitat oberta al públic", detalla Ramon, tot deixat la incògnita per descobrir. Així, divendres 8, a partir de les 22 h, hi haurà tres concerts a les antigues instal·lacions fabrils.

La responsable del festival en clau femenina, Mabel Alonso, insistia en la poca presència de les dones tant a sobre com darrere dels escenaris, per la qual cosa assegurava que "a l'hora de la contractació tenim la paritat molt present". Així el programador del FemPom, Liven Scheerlinck, detallava "les tres dones, joves promeses de la música" indie rock que aterraran el 8 de març a Roca Umbert, "un espai referent de la cultura al país", deia Alonso.

El cartell del FemPop s'encetarà amb Aisha Burns, una texana que l'any passat va publicar Argonauta, "una petita joia de l'indie folk", apuntava Scheerlinck. Seguidament, actuarà Eliza Shaddad, una noia d'origen sudanès però que viu a Escòcia, on forma part d'una associació en defensa de les dones en el món del rock i que el 2018 va publicar el treball Future. Finalment, el FemPop es tancarà amb Liz Lawrence, una anglesa que s'iniciava en l'indie pop i que està treballant en un nou disc més electrònic, entre els elogis de la BBC i totes les grans revistes de música.

També a l'entorn de la creació, l'alcalde avançava que el proper mural del programa Murs que parlen tornarà a ser obra d'una dona.

Més actes del 8-M

La commemoració del 8-M també inclou una exposició sobre Montserrat Roig a Can Jonch, que dijous 7 (18.30 h) es complementarà amb la xerrada Montserrat Roig, escriure contra l'oblit, a càrrec d'Aina Torres. A més, el cinema Edison projectarà, els dies 8 i 10, Carmen y Lola; Can Gili farà la sessió Contes de nenes valentes el dia 15, i a partir de dimarts Aurèlia Muñoz Ventura exposarà al balcó del Museu Ens alat roig, entre altres propostes.

Edicions locals