Gresca, creativitat i reivindicació a la rua de Carnaval

Prop de 1.800 persones van desfilar diumenge en una comitiva encapçalada pels Diablots i el Carnestoltes

Cultura

La del Salvador Llobet va rebre el premi per a la millor Ampa
La del Salvador Llobet va rebre el premi per a la millor Ampa | Ajuntament de Granollers

Prop de 1.800 persones van desfilar diumenge en 24 comparses de la rua de Carnaval de Granollers, encapçalada pel rei Carnestoltes i els Diablots, i amb propostes creatives i reivindicatives, que podeu veure a la galeria de fotografies.

La Porxada va acollir el lliurament de premis del concurs de comparses, per part d'un jurat que va valorar-ne "la diversitat, originalitat i creativitat". El de millor comparsa amb carrossa o vehicle guarnit va ser per a l'associació sociocultural Thirteen Gold (Imperium), de Montcada i Reixac. La més crítica va ser per a Les Desarrapades, de Granollers, amb una proposta en què visibilitzaven les víctimes de la violència de gènere i l'actuació de la justícia en casos com La Manada.

La millor AMPA de Granollers, per a l'escola Salvador Llobet, per la comparsa Dragon Kan Llobet. La de millor coreografia en moviment per a Cirqs Dance Studio (Montcada i Reixac) amb la comparsa Light Kingdom; tots quatre, dotats amb un premi de 600 euros cadascun.

La millor comparsa local va ser per a l'associació de veïns de Can Bassa per El Gran Juego de la Oca i la més creativa i original, per a l'Hogar Extremeño de Canovelles que va desfilar amb la comparsa La vida és teatre, ambdues, dotades amb 295 euros de premi.

En la categoria de lluïment, el premi, de 200 euros, va ser per a l'associació folklòrica Tinkus K'enchas Barcelona. El jurat també va atorgar dos accèssits, per a l'escola de Montcada April School of English, amb Once upon a time, i per a Els Triniteiros van al Sàhara (Barcelona), ambdós, amb un guardó de 100 euros.  La festa va acabar amb l'animació de música disco amb DJ.

L'enterrament de la sardina

L’enterrament de la sardina, Dimecres de Cendra, posarà punt i final a la disbauxa i la rauxa del Carnaval, i marca l’inici de la Quaresma, els quaranta dies d'austeritat previs a Setmana Santa. Aquest dia el Rei Carnestoltes "mor empatxat de tanta gresca", i la Vella Quaresma pren el relleu del calendari festiu. 

Així, dimecres, 6 de març, a la plaça de la Porxada, hi haurà la vetlla pel Rei Carnestoltes i es farà la construcció de la pira funerària durant tot el dia. A les 12 h es farà un minut de silenci com a mostra de condol per la mort d'en Carnestoltes. 

A la tarda, a partir de les 17.30 h, hi haurà tallers de pentinats i complements de dol i es podrà degustar l’últim àpat de Carnaval: sardina, pa i beguda a dos euros. A continuació, una cercavila acomiadarà Sa Majestat Carnestoltes. La jornada de dol es tancarà amb l'amortallament i cremació a la pira funerària, a les 19 h. Aleshores, s’inaugurarà el regnat de la Vella Quaresma.

Edicions locals