'A l'anterior feina era l'única dona i no em deixaven conduir busos grans'

Cristina García és des de fa un any conductora d'un autobús de Transgran

Societat, Economia

'A l'anterior feina era l'única dona i no em deixaven conduir busos grans'
'A l'anterior feina era l'única dona i no em deixaven conduir busos grans'

La Cristina García Bejar, de 28 anys, és una de les conductores dels nous autobusos. Treballa al Transgran des de finals de novembre, quan va arribar en busca d'oportunitats. Originària d'Extremadura, la Cristina treballava de cuidadora –és auxiliar d'infermeria– en el transport escolar d'una escola.

"Vaig pensar que podria compaginar les dues feines, però no va ser així", explica. A més, a casa van pensar que "em gastaria massa diners per treure'm el carnet d'autobús, però jo m'ho prenia com una inversió", recorda, tot i que recalca que ni familiars ni amics li van posar cares d'estranyesa quan va voler conduir busos.

Així, un cop va obtenir la llicència de conducció, amb unes amigues va decidir anar a fer temporada d'estiu a Eivissa, on va poder començar a adquirir experiència. "És difícil començar quan t'acabes de treure el carnet i, com que a Eivissa hi feia falta gent, va ser una bona oportunitat", detalla. Poc després, Sagalés li va oferir feina a Salamanca, on va treballar l'hivern passat.

Allà era l'única dona conductora i va notar la discriminació per primera vegada: "No em deixaven agafar autobusos grans ni fer els trajectes d'excursions, com si pel fet de ser dona no sabés conduir prou", lamenta. Per això, va decidir traslladar-se a Catalunya.

Al Transgran s'ha trobat amb una plantilla amb més d'un 20% de presència femenina i una bona acceptació. "Potser algun home gran es queda estranyat de veure'm conduir, però en general, ningú em diu res", explica.

La Cristina assegura que cada cop és més habitual veure dones joves davant del volant de vehicles de grans dimensions i anima altres dones que "s'hi atreveixin, perquè hi estaran bé, a la feina". "A més, els horaris –o de matí o de tarda– permeten compatibilitzar-la amb la vida familiar".

 

Edicions locals