'Ara ja no sorprèn que hi hagi noies ramaderes'

Míriam Cassà, de 34 anys, fa de ramadera a Marata des de fa uns 15 anys

Societat, Economia

'Ara ja no sorprèn que hi hagi noies ramaderes'
'Ara ja no sorprèn que hi hagi noies ramaderes'

Míriam Cassà té 34 anys i viu a Marata. Des de fa aproximadament quinze anys es dedica professionalment a la ramaderia i l'agricultura ecològica, una professió que tradicionalment s'ha associat als homes.

"Jo ho he viscut sempre a casa i a mi sempre m'ha semblat normal que una dona faci aquest tipus de feines, però sí que és veritat que a molta gent li xocava que una noia jove es dediqués a la ramaderia", diu Cassà. "Sobretot ho notava fa uns anys en homes grans, que es quedaven parats", diu. "Ara, per sort, ja no és així, i ja ningú se sorprèn per aquestes coses", afegeix.

Sobre les traves que ha trobat a l'hora d'endinsar-se en aquesta professió, Cassà explica que "quan vaig voler estudiar Producció Agropecuària a l'escola de formació professional de Quintanes, fa 10 o 12 anys, sí que vaig notar que el centre no tenia gaire interès en les noies, i per això vaig acabar anant a Manresa". "Ara, però, em consta que això ha canviat, i de fet hi ha més noies que nois estudiant a l'escola".

Cassà considera que fer de pagès és com qualsevol altre ofici: "tothom pot fer de tot si s'ho proposa, hi mostra interès i aprèn", diu, i sobre el tòpic de les feines físiques conclou que "és normal que de vegades necessiti ajuda per fer alguna feina, de la mateixa manera que el meu pare també la necessita en algun moment", diu.

 

Edicions locals