La CUP demana buscar una ubicació alternativa al camp de futbol de Palou

La formació recorda a l'equip de govern que la Generalitat demana ampliar l'estudi d'impacte ambiental del projecte

Societat, Política

El projecte de camp de futbol de Palou va quedar paralitzat arran dels requeriments de la Generalitat en matèria ambiental
El projecte de camp de futbol de Palou va quedar paralitzat arran dels requeriments de la Generalitat en matèria ambiental

L'alentiment del projecte de rehabilitació del camp de futbol de Palou arran dels requeriments de la Generalitat relacionats amb el possible impacte ambiental de l'equipament, sobretot per la proximitat amb el riu Congost, inclòs a la Xarxa Natura 2000, ha fet que la CUP hagi posat novament en valor les al·legacions que en el seu moment va presentar sobre el projecte.

Les al·legacions feien referència a la mobilitat vinculada a l'equipament, l'afectació sobre l'entorn rural i el risc químic que comporten algunes empreses properes. "Palou és una zona que cal preservar; i el projecte de camp de futbol no és una rehabilitació, sinó una construcció nova que tindrà un gran impacte en la mobilitat i l'entorn natural", explicava divendres el regidor Eduard Navarro, qui recorda que el projecte preveu "un aparcament per a 200 vehicles i una graderia per a prop de 1.000 persones".

La queixa de la CUP arriba després que el Departament de Territori va trametre a l'octubre a l'Ajuntament una resolució que "en bona part ens dóna la raó". L'escrit alerta de l'impacte de l'equipament "sobre la fauna i la contaminació atmosfèrica" i resol que "el promotor ha d'emetre un informe d'impacte ambiental sobre el projecte de remodelació del camp de futbol, ja que l'actuació prevista té efectes significatius sobre el medi ambient".

Per això la CUP ha reclamat novament que es faci un estudi complet d'impacte ambiental, "no una avaluació bàsica, com fins ara", i que s'estudiï més a fons la mobilitat que es generarà a l'entorn de l'equipament. "El Pla de Mobilitat ha quedat caducat en aquest àmbit, cal revisar-lo i vincular-lo amb el PDU del Circuit, i tenir en compte aspectes com la contaminació atmosfèrica".

Un camp ja existent

La regidora d'Urbanisme, Mònica Oliveres, ha indicat que el projecte de remodelació del camp de futbol continua tramitant-se malgrat que el procés "és complex perquè s'intervé en un sòl qualificat com a no urbanitzable", i recorda que es tracta de remodelar un equipament esportiu ja existent.

Oliveres retreu a la CUP que "parli de construir un nou estadi amb capacitat per a 1.000 persones, quan està pensat per a un màxim de 700", i assegura que el requeriment de la Generalitat d'ampliar l'estudi d'impacte ambiental "és normal en projectes com aquest".

D'altra banda, diu Oliveres, l'ampliació de l'estudi fa referència sobretot a l'impacte sobre la biodiversitat del riu –"plantegem la supressió del gual del carrer Arquímedes, cosa que l'ACA veu amb bons ulls i millorarà molt l'impacte en el riu"–, i afegeix que en cap cas no fa referència a la mobilitat, un estudi que "no és preceptiu en un camp d'aquestes característiques".

Una altra ubicació

Davant del requeriment de la Generalitat, la CUP ha demanat que es busquin alternatives d'ubicació més integrades a la trama urbana, com l'espai que hi ha entre el parc del Lledoner i el carrer Ramon Llull, reservat en el pla general del 2006 per a equipaments esportius.

"L'equip de govern no ha justificat prou per què ha desestimat aquest espai, cal que ho expliqui molt bé", reclama Navarro, qui també demana un "debat obert de ciutat" sobre aquesta qüestió. "Palou és un espai agrari, d'economia i de producció, i un connector biològic a tocar del Congost, no un parc d'esbarjo per a la gent de la ciutat", afegeix el cupaire Pep Medina en defensa de l'entorn rural de Palou.

Mònica Oliveres, per la seva banda, assegura que l'equip de govern aposta pel camp de Palou perquè "pensem que l'equipament pot ser positiu per a aquest sector", i afegeix que "si hem deixat de banda l'espai entre el Lledoner i el carrer Ramon Llull és perquè segons tots els estudis és massa petit". Amb tot, Oliveres conclou que l'equip de govern no es tanca a valorar altres ubicacions, i retreu a la CUP que "no hagi fet cap proposta" en aquest sentit durant més de dos anys.

Resposta a les al·legacions

La CUP també ha mostrat el seu malestar per la tardança amb què l’equip de govern ha contestat les seves al·legacions, presentades fa gairebé dos anys, i que en bona part han estat desestimades. “Fa 15 mesos ens van donar resposta oral en una comissió informativa, però no ha estat fins aquest febrer que ens han respost per escrit una petició de juliol de 2017”, lamenta Navarro. Oliveres, per la seva banda, assegura que la resposta escrita ha arribat just després de tenir la resolució de la Generalitat.

 

 

 

Edicions locals