La Panotxa dóna 92 noves varietats locals d’horta al Banc de Llavors del Vallès Oriental

El Banc de Llavors, al Museu de Ciències Naturals, custodia més de 200 varietats de 60 espècies diferents

Societat, Economia

Toni Arrizabalaga, Josep Mayoral i Jonatan del Amo, el la signatura del conveni de cessió de les llavors
Toni Arrizabalaga, Josep Mayoral i Jonatan del Amo, el la signatura del conveni de cessió de les llavors

El Museu de Ciències Naturals La Tela ha rebut aquest divendres, de la mà de l’associació pel foment de l’agroecologia La Panotxa, un lot de 92 llavors de varietats locals d’horta per tal de custodiar-les en bones condicions al Banc de Llavors del Vallès Oriental, actiu al Museu La Tela des de fa quatre anys.

Entre d’altres, es tracta de varietats locals d'espècies com les albergínies, cebes, carbasses, enciams, mongetes, pèsols i tomàquets procedents en bona part de municipis com Caldes de Montbui, l'Ametlla del Vallès, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana i Llinars del Vallès.

Jonatan del Amo, de La Panotxa, explicava que “les llavors no ens arriben de grans productors, sinó de petits hortolans que les han conservat i que, en alguns casos, s’haurien perdut si no les haguéssim recuperat”. Per Toni Arrizabalaga, director del museu La Tela, l’objectiu del banc de llavors no és distribuir llavors al mercat, sinó tenir una còpia de seguretat de llavors interessants procedents d'hortes tradicionals i poder analitzar-les i valorar-les. “Caracteritzem cada llavor, en detallem les peculiaritats i les conservem en neveres o congeladors; després, cada any en traiem algunes per cultivar-les i valorar-ne la qualitat i el valor nutricional”, explica.

La cessió d'aquest material forma part d'una pràctica molt comuna entre bancs i consisteix a crear còpies de seguretat per tal de garantir la conservació d’aquestes varietats en cas de problemes en els bancs d'origen. Aquesta cessió situa el Banc de Llavors del Vallès Oriental, amb més de 200 varietats d'unes 60 espècies, com a referent a les comarques de Barcelona en la conservació de la biodiversitat cultivada de Catalunya.

Edicions locals