Els robatoris en domicilis centren la trobada dels alcaldes de la comarca amb el conseller d'Interior

El Vallès Oriental està 24 punts per sota de la mitjana de Catalunya pel que fa a fets delictius

Societat

Trobada d'alcaldes amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i responsables de les àrees bàsiques policials de la comarca
Trobada d'alcaldes amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i responsables de les àrees bàsiques policials de la comarca

Els robatoris en domicilis van centrar bona part de la trobada que divendres van tenir els alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i els responsables de les àrees policials de Mollet i Granollers. Durant la sessió es van tractar les dades i situacions delinqüencials del 2018 a la comarca i es van abordar aspectes relacionats amb la seguretat i el trànsit. 

Buch va explicar que dels fets delictius més freqüents a la comarca l’últim any van ser els furts i les estafes, majoritàriament en el comerç electrònic, tot i que també va haver-hi casos de danys i robatoris amb força a l’interior de domicilis.

Tot i que els robatoris en domicilis no són els més habituals, "són uns fets que provoquen molta inseguretat i, per tant, els alcaldes ens ho han traslladat", va dir Buch. Sobre això, va remarcar que s’hi està treballant: “Darrerament s’han fet detencions importants de grups criminals experts que, quan s’atrapen, fan baixar molt les dades delinqüencials”.

En la mateixa línia, el president del Consell Comarcal, David Ricart, va destacar que els robatoris en habitatges preocupen molt els ajuntaments: "Des de fa temps estem patint onades de robatoris en diversos municipis, i això origina una preocupació lògica entre els responsables municipals". "Entre tots hem de posar els mitjans per pal·liar-los i reduir-los", deia.

Per aconseguir aquest objectiu, Ricart apuntava a la necessitat de "millorar de les lleis per fer que els que cometen robatoris no tornin a cometre'ls". Ara per ara, per reduir els robatoris "els ajuntaments han de posar més mitjans i fer més formació als agents de policies locals", però també és rellevant "incrementar el nombre d'efectius de Mossos", deia Ricart.

Per sota de la mitjana de Catalunya

Pel que fa a les xifres delinqüencials del Vallès Oriental durant el 2018, Buch va explicar que "la mitjana de fets delictius per cada 1.000 habitants està gairebé 25 punts per sota de la mitjana de Catalunya", on es registren de mitjana 75 fets per cada 1.000 habitants, mentre que al Vallès Oriental en són 51.

En la trobada es va fer balanç de les dades delinqüencials i es van abordar les estratègies per capgirar la situació. "Hem parlat molt de policies locals, de Mossos d'Esquadra i del sistema de policia de Catalunya. I hem aprofitat per parlar d'un dels objectius que tenim: renovar la llei que tenim de policia", deia Buch. En aquest sentit, el conseller va animar els representants municipals "fer-hi aportacions a través de les entitats municipalistes per tal que la nova norma reculli les necessitats dels municipis".

Pel que fa al nombre d’agents disponibles, qüestionat especialment des que els Mossos d’Esquadra s’han de fer càrrec de la vigilància als jutjats 24 hores al dia, Buch va admetre que aquest dispositiu redueix la capacitat d’altres operatius específics –habitatge, comerç, antiterrorista...–, però va recordar que al juny hi haurà una nova promoció de 500 agents i que l’any que ve n’hi haurà 750 més. "A poc a poc anem capgirant a la tendència dels últims anys", deia.

I també va fer referència a la instal·lació de càmeres a les entrades i sortides dels municipis per registrar les matrícules dels vehicles. "Són eines molt positives per perseguir els delinqüents, no per atacar la privacitat dels veïns, i la investigació i la recerca de l’autor d’un robatori sempre és més senzilla amb un lector de matrícules", deia.

Durant la sessió també es van subscriure alguns acords entre el Departament d’Interior i diversos ajuntaments de la comarca en matèria de seguretat i trànsit, com l’adhesió a la xarxa Rescat de radiocomunicacions d’emergències a Sant Fost, de controls d’estupefaents a Lliçà de Vall i per a la redacció d’un pla local de seguretat viària a Martorelles.

 

Edicions locals