Granollers participa en una prova pilot per incrementar el reciclatge

Cada acció de reciclatge de l'usuari tindrà una puntuació bescanviable per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat

Societat

La prova pilot, pionera a Europa, es farà durant el 2019
La prova pilot, pionera a Europa, es farà durant el 2019

Granollers és un dels quatre municipis –juntament amb dues universitats i un hospital de Catalunya– que faran una prova pilot, pionera a Europa, per ser espais avançats en matèria de reciclatge. Es tracta d'aplicar una iniciativa de l'entitat Ecoembes –Reciclatge 5.0– que consisteix a connectar el mòbil amb el contenidor per fomentar el reciclatge.

El centre d’innovació sobre economia circular d’Ecoembes, TheCircularLab, ha presentat aquest dilluns, amb la presència de Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, una iniciativa pionera en la cura del medi ambient. Es tracta de Reciclatge 5.0, una iniciativa única a Europa pensada per millorar les pràctiques en gestió de residus i reciclatge.

Reciclatge 5.0 consisteix en connectar el ciutadà amb el contenidor groc, a través del mòbil, i mobilitzar-lo perquè recicli més i millor. Tot gràcies a tecnologies com la sensòrica, les apps, la gamificació o el blockchain. Els ciutadans que vulguin participar en aquesta iniciativa pilot s’hauran d’inscriure en una WebApp.

Tots els contenidors/papereres intel·ligents disposaran d’un codi QR i, quan el ciutadà estigui a prop, gràcies a la geolocalització del seu smartphone, serà identificat. Per cada acció de reciclatge, el sistema computarà digitalment a Reciclos, un sistema de puntuació digital que permetrà canviar el seu compromís per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.

El projecte es pilotarà durant el 2019 mitjançant la col·locació de contenidors intel·ligents a Igualada, Sant Boi, Granollers i la comarca del Pla de l’Estany; i amb la instal·lació de papereres digitals a les instal·lacions de l’Hospital Can Ruti o a universitats com la Politècnica de Catalunya i la Rovira i Virgili.

Segons Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes, “Reciclatge 5.0 és un exemple de com la tecnologia pot aplicar-se al reciclatge d’una manera disruptiva. Amb aquest projecte pretenem buscar nous camins per a seguir incrementant el compromís dels ciutadans”.

Edicions locals