Granollers rep 1,3 milions del fons europeu per a xarxes de biomassa i promoció del turisme industrial

Roca Umbert rebrà 80.000 euros per rehabilitar el refrescador, les antigues passarel·les entre naus i il·luminar la xemeneia, entre altres actuacions

Societat

L’Ajuntament de Granollers ha estat beneficiàri del cofinançament europeu en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 per als projectes de xarxes de calor de biomassa i de promoció del turisme industrial a Roca Umbert. De fet, ha estat l'únic ajuntament del Vallès Oriental que ha captat subvencions per a inversions en la darrera convocatòria d'aquest Fons Europeu de Desenvolupament Regional, tant en l'eix 4 –afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors– com en l'eix 6 –conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos–, per un import total d’1.352.674 euros.

La construcció de les xarxes de calor de biomassa permetran substituir les antigues calderes de gas natural per calderes de biomassa d'última generació i el màxim d’eficients. El consistori veu en els projectes singulars de xarxes de calor per biomassa una oportunitat per contribuir als objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, establerts pel Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya en l’horitzó 2020 i el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia de Granollers per al 2030.

Concretament, s’ha obtingut el cofinançament FEDER, de 544.940 euros per la construcció de la xarxa de calor per biomassa per subministrar energia tèrmica a set equipaments públics: Impremta / Taller d'Artistes, Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca, Escola Ferrer i Guàrdia, Pistes municipals d'atletisme, Pavelló municipal El Parquet, Pavelló municipal El Tub, Institut Carles Vallbona.

La previsió d'execució és a partir de la data d'atorgament del FEDER i fins al 31 de desembre de 2020. El cost d’aquest projecte és de 1.207.829 euros, les emissions de GEH que s'evitarien serien de 134,4 Tn CO2 eq i l'estalvi econòmic estimat de 28.042 euros/any.

A Roca Umbert

El projecte turístic integrat a Roca Umbert també ha obtingut el cofinançament FEDER amb una subvenció de 807.734 euros. Es tracta de la rehabilitació patrimonial d’elements singulars: del Refrescador, de les antigues passarel·les entre naus, enllumenat ornamental de la xemeneia de Roca Umbert i 4 xemeneies més del nucli antic de Granollers –que permetran crear un itinerari específic que partirà de Roca Umbert–.

Aquest projecte també preveu la museïtzació de la Tèrmica i de diversos punts emblemàtics i d’interès de Roca Umbert. Tot l’espai es concep com un centre d’interpretació a l’aire lliure, on es poden visitar els seus elements de forma aïllada o com un tot, proporcionant al visitant una visita immersiva en tant que l’espai ha mantingut la seva estructura original. Les actuacions van des de la senyalització o la creació d’una audioguia, entre d’altres.

L’edifici de la Tèrmica, actualment ja centre d’interpretació, que gràcies a l’operació podrà completar la seva oferta museística, amb nous elements audiovisuals que permetran en gran mesura recuperar més patrimoni material però sobretot valoritzar patrimoni immaterial, mitjançant per exemple els testimonis dels antics treballadors de la fàbrica. A més, el projecte inclou els plans de comunicació i de promoció i difusió que permetran conèixer millor aquest espai lligat a la producció industrial de la ciutat.

Amb aquestes actuacions es recuperarà el patrimoni cultural i històric, tant material com immaterial del passat fabril de l’espai, amb uns atractius i continguts singulars i d’alt valor a nivell nacional, que incorporaran elements de difusió innovadors basats en les noves tecnologies, per garantir als visitants una experiència immersiva.

Edicions locals