Més de 4.500 alumnes del Vallès Oriental participen al Cantània dedicat a Joan Brossa

El projecte, que involucra 102 escoles de la comarca, inclourà 17 concerts al Teatre Auditori de Granollers

Cultura, Societat

Una edició anterior del Cantània al TAG
Una edició anterior del Cantània al TAG

Any rere any el projecte educatiu Cantània creix, tant al Vallès Oriental, com arreu del món. Enguany, a la 19a edició, hi han participat 102 escoles de 37 municipis de la comarca i 4.530 alumnes, que entre el 31 de maig i el 9 de juny oferiran 17 concerts al Teatre Auditori de Granollers (TAG).

De fet, la ciutat vallesana va ser la primera en organitzar el Cantània fora de Barcelona –on va néixer el curs 1989-90–. El 2002, de la mà de l'Associació Cultural (AC) i el Teatre Auditori, s'iniciava aquest projecte educatiu a la comarca. "Anem darrere les escoles perquè la majoria de nens i nenes de la comarca hi puguin participar", explica Martí Pujades, responsable de l'AC.

Però el Cantània ha estat un èxit arreu. La cap del servei educatiu de L'Auditori de Barcelona –primer espai que va acollir la cantata–, Violeta Amargant, explicava que enguany se'n faran 124 concerts, 36 dels quals a l'Auditori, i la resta a ciutats catalanes, però també espanyoles i a una de Portugal. "El projecte no para de créixer perquè té un potencial enorme. Oferim eines formatives per treballar el cant a les escoles i, a més, facilita l'accés de cert públic als equipaments culturals", apuntava Amargant.

A més, enguany s'ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa, no només per documentar la cantata –que enguany es dedica al poeta i porta per títol A de Brossa–, sinó en el treball de les arts plàstiques i la literatura als centres educatius.

Així, A de Brossa pren com a punt de partida l'obra de l'artista i escriptor, que ha estat musicada pel compositor Eduard Iniesta, qui el públic del TAG ja va poder descobrir a través de l'espectacle Els colors del mar, que va compondre per al cor Veus d'Amics de la Unió. En aquesta ocasió ha ideat "una cantata fresca, que és fàcil d'aprendre i de gaudir per als infants", indicava Amargant.

Iniesta es confessava seguidor del projecte Cantània, "que es fa per educar els infants en la música, d'una manera indispensable per fer que els nostres fills tinguin criteri musical", elogiava el compositor. Després de l'encàrrec de L'Auditori, Iniesta es va haver d'enfrontar al Brossa polièdric i multidisciplinari, "que sempre posava en les seves creacions una visió poètica i al qual no li agradava que li musiquessin l'obra", reconeixia el compositor, qui ha cercat una paral·lelisme entre la seva obra i la de Brossa, i ha creat dos personatges "un amb una visió poètica i l'altre no, que es troben en una biblioteca i van desgranant l'obra de Brossa", descriu el mateix Iniesta.

La cantata A de Brossa ha comptat també amb la dramatúrgia de Marta Gil, la direcció escènica d'Ignasi Tomàs i la mateixa Gil, i la direcció musical de Josep Prats, Elisenda Carrasco, Oliol Castanyer i Montserrat Meneses.

Edicions locals