Primer debat electoral per encarar el 26 de maig

CCOO va convidar representants de les principals formacions municipals a parlar de polítiques socials, econòmiques i drets civils

Política

Galán, Navarro, Maynou, Terrades, Noguera, Meseguer i Gelada van participar en el debat convocat per CCOO
Galán, Navarro, Maynou, Terrades, Noguera, Meseguer i Gelada van participar en el debat convocat per CCOO

Les polítiques socials, els drets civils, la convivència i la promoció econòmica van centrar el debat, organitzat per CCOO, entre les principals forces que compareixeran a les eleccions municipals del 26 de maig. Van participar-hi el regidor, diputat i número 7 de la llista del PSC, Jordi Terrades; el regidor i número 2 de Junts per Granollers, Josep M. Noguera; la regidora i candidata d'ERC, Núria Maynou; el regidor i cap de llista de Cs, Enric Meseguer; el regidor i número 6 de la CUP, Eduard Navarro; el candidat del PP, Jaime Gelada; i el membre de Granollers en Comú Paco Galán.

En l'àmbit de polítiques socials, Terrades va posar sobre la taula un canvi de polítiques fiscals per mantenir l'Estat del benestar. "La pressió fiscal mitjana a l'Estat està 7 punts per sota de la mitjana europea, però acaba afectant els serveis i les classes mitjanes i populars; cosa que no passa amb qui té el salari superior. Cal distribuir la riquesa", afirmava Terrades, qui lamentava que "la recuperació econòmica s'ha fet en base a les reduccions salarials".

Noguera també defensava un estat del benestar potent, "però cal reflexionar sobre de quins recursos disposem" per donar un especial suport a les persones amb risc d'exclusió, sobretot gent gran –amb una residència–, persones amb malalties mentals –amb un projecte integral– i per garantir el dret a l'habitatge, aquesta darrera una qüestió també troncal per a ERC.

Per a Maynou, "el model social potent, que superi les polítiques assistencials, ha de ser l'autèntica marca de Granollers". La líder d'ERC aposta per reforçar els serveis públics i "tenir més incidència en els que són competència d'altres administracions". A més, creu que cal repensar-los i, "potser, remunicipalitzar-los", un model per al qual també advocava Navarro. ERC i CUP també coincidien en l'aposta per la tarifació social de les ordenances fiscals, "que han de servir per generar justícia social", apuntava la republicana.

En canvi, Meseguer centrava el debat en les pensions i la creació de llocs de treball "per evitar la fallida del sistema", davant "l'obligació de mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes per una vellesa digna".

Per a la CUP, garantir els serveis públics passa per incrementar els impostos a qui més té i, sobretot, per perseguir el frau fiscal. Navarro recordava "la importància de vincular la defensa dels drets socials i els nacionals. Els 10.000 milions d'espoli fiscal dificulten molt el manteniment dels serveis de qualitat", apuntava.

Pel que fa al model educatiu, el cupaire defensava un model únic públic, mentre que el candidat del PP responia amb un "cal donar suport a tota l'escola". Gelada també parlava del manteniment de les pensions, per la qual cosa "cal ajudar les pimes per generar feina".

Per la seva banda, Galán reconeixia l'Estat del benestar com el moll de l'os d'un estat democràtic de dret, però considerava que algunes qüestions "no es poden respondre des del municipalisme perquè l'Estat és massa centralista".

Els drets civils

En el segon bloc, el secretari general de CCOO Vallès Oriental-Maresme, Gonzalo Plata, preguntava als ponents sobre regressió dels drets civils i sobre el nou model de sindicalisme davant la irrupció de la Intersindical-CSC, sindicat de classe i independentista.

Galán, de Granollers en Comú i afiliat a CCOO, considerava que "el sindicalisme de classe és el que val la pena", una idea que "no es pot perdre". Cs considerava que "un sindicat amb ideologies polítiques contamina la seva tasca", mentre que el PP defensava el model sindical alemany i criticava les darreres vagues generals a Catalunya, "que no són normal".

Pel que fa a la regressió democràtica, Navarro, de la CUP, recordava que l'Estat "ve d'on ve" i que "des del 96 ha aplicat 10.000 indults a gent com banquers i colpistes del 23-F". A més, defensava els sindicats independentistes perquè "nosaltres patim una repressió a nivell salarial perquè no es té en compte que viure a Catalunya és més car que a molts altres llocs de l'Estat".

ERC insistia en el moment de repressió, de vulneració de drets bàsics, "de banalització del feixisme" i "atac a la dissidència". I assegurava que la lluita dels treballadors és també la lluita contra la repressió democràtica. En canvi, el PSC assegurava que l'Estat espanyol "és una democràcia madura, equiparable a altres democràcies occidentals", tot i que reclamava la derogació de la llei mordassa. L'espoli fiscal tornava a ser protagonista en la intervenció de Noguera, que considerava el finançament just garantia dels drets laborals.

Convivència

En el tercer bloc, CCOO proposava parlar de migració i feminisme dins l'àmbit de convivència ciutadana. El candidat popular demanava "un control exhaustiu de les ajudes" a les persones immigrants, a les quals "se les pot ajudar, però sense oblidar-nos de les d'aquí", deia.

ERC reclamava un pla antirumors per trencar els discursos xenòfobs i posava en valor la riquesa de la diversitat. En Comú proposava que, en cas de vulneració d'un dret fonamental d'un ciutadà, l'Ajuntament "s'hauria de personar com acusació particular" i assegurava que el programa de Vox és anticonstitucional i caldria "acabar cremant-lo a la Porxada".

Economia

En aquest àmbit arribava la proposa més agosarada de la vetllada de la mà de Meseguer, que es comprometia a crear 1.000 llocs de treball a la ciutat si governava, i destacava "la importància del Circuit i la Roca Village" per a l'economia local. Una afirmació que Navarro posava en dubte, i apuntava a la precarització de molts dels llocs de treball d'aquest model comercial.

Després de recuperar els llocs de treball a la ciutat previs a la crisi, el socialista Terrades reconeixia que "l'assignatura pendent és la qualitat dels llocs" i proposava reorientar el model productiu cap a un més sostenible. Gelada proposava reduir impostos a les pimes, i Maynou apostava per l'economia social i cooperativa.

Edicions locals