La Societat de Caçadors alerta de la forta proliferació de senglars

Es calcula que a les Franqueses hi habiten un centenar d'exemplars de manera permanent

Societat

Durant el cap de setmana es van detectar tres senglars adults davant de l'Escola Guerau de Liost I Foto: Sara Martínez
Durant el cap de setmana es van detectar tres senglars adults davant de l'Escola Guerau de Liost I Foto: Sara Martínez

Una població estimada de 100 senglars establerts al municipi i 40 exemplars adults abatuts durant la temporada, de setembre a març. Aquestes són a grans trets les xifres de la Societat de Caçadors de les Franqueses just després de tancar la temporada de caça. La xifra de població d'aquests animals és cada cop més elevada, i per això cal trobar maneres de limitar-ne la població.

"Sabem que els caçadors no tenim bona fama, però la nostra feina és imprescindible per regular la proliferació d'espècies que malmeten conreus i que poden ser perilloses per a la gent", explica Antoni Espadas, president de la Societat de Caçadors de les Franqueses."Darrerament s'han provat altres mètodes per limitar-ne la població, com l'esterilització, però no solen ser gaire efectius", assegura.

En el cas de les Franqueses, s'estima que hi ha un centenar d'exemplars localitzats en zones molt concretes, com el bosc de Can Ramis, a Marata; l'entorn de Milpins, a Corró d'Avall; o el pla de Llerona. "L'espai del Falgar sempre ha estat ple de senglars i no serà estrany que ara, un cop arreglat el parc, n'hi continuï havent", diu Espadas, qui alerta de "possibles ensurts" als visitants d'aquest espai.

A més, es tracta d'una espècie que darrerament ha canviat els seus costums: està passant de ser un animal de muntanya a viure més còmodament a les planes, on pot trobar aliment més fàcilment. "Cada cop és més habitual trobar els senglars en zones urbanes, perquè el seu hàbitat natural cada cop és més restringit i es veuen empesos a buscar menjar i beure als espais urbanitzats", cosa que augmenta els conflictes amb les persones. Segons Espadas, "fàcilment pot fer 30 o 40 km per buscar menjar, i per això sovint es veuen a les Franqueses animals que provenen de l'Ametlla, Cardedeu o Samalús".

La Societat de Caçadors calcula que en només quatre o cinc anys la població de senglars al municipi ha crescut un 25%, i tot apunta que ho continuarà fent a ritme elevat "perquè és una espècie que es reprodueix moltíssim".

A més, assegura, "és un animal que si es veu amenaçat pot ser molt perillós; té uns ullals molt incisius". "Per això és millor no acostar-s'hi i, sobretot, no donar-los menjar". A més d'afectar conreus, el seu impacte és també notable a la carretera: el total d'accidents causats per la irrupció d'un senglar ha augmentat un 45% els darrers cinc anys, segons dades de la Generalitat.

Per tot plegat, defensa Espadas, "l'única manera d'evitar problemes, tant als conreus com a les carreteres i a la població en general, és organitzar batudes periòdiques que en redueixin la població, sobretot d'exemplars adults", i en aquest sentit es treballa coordinadament tant amb l'Ajuntament com amb la Policia Local, els propietaris forestals i els pagesos per valorar les necessitats de caça al municipi.

A les Franqueses, la Societat de Caçadors sol fer una batuda cada dissabte de setembre a març, a les quals afegeix les batudes autoritzades fora de temporada amb permisos especials i les de caça menor –dijous i diumenges, d'octubre a març– per regular també altres plagues de fauna nocives per a l'agricultura, com els conills.

Així mateix, l'entitat també repobla sovint el medi natural amb l'alliberament de faisans i perdius entre d'altres. "Sovint alliberem animals per garantir la varietat d'espècies al bosc i evitar la proliferació de plagues, ja que bona part d'aquests animals són depredadors d'altres". L'agrupació compta actualment amb 140 associats, dels quals una trentena són de la colla del senglar.

Edicions locals