La sinistralitat laboral al Vallès Oriental creix un 8,8% en un any

El secretari comarcal de la UGT, Vicenç Albiol, remarca la necessitat d'invertir en formació i prevenció de riscos laborals

Economia

La comarca va registrar l'any passat 5.112 accidents laborals amb baixa, gairebé 9 punts més que el 2017
La comarca va registrar l'any passat 5.112 accidents laborals amb baixa, gairebé 9 punts més que el 2017

Els accidents laborals amb baixa van créixer un 8,8% l’any passat al Vallès Oriental. Així es desprèn de l’informe Sinistralitat laboral a Catalunya 2017-2018 presentat la setmana passada per la UGT amb motiu del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, el 28 d’abril, un estudi que demostra que la sinistralitat laboral continua creixent any rere any a Catalunya.

Pel que fa al Vallès Oriental, durant el 2018 van registrar-se 5.112 accidents de treball amb baixa, gairebé 9 punts més que l’any anterior, quan van ser 4.699. "En comarques industrials com el Vallès sol haver-hi més riscos, sobretot de tipus musculoesquelètic", explica Vicenç Albiol, secretari comarcal de la UGT.

Dels 242.083 accidents laborals registrats a Catalunya l'any passat (un 1,7% més que l’any anterior), 95.000 van requerir baixa mèdica (+3,8%) i 19.653 van produir-se in itinere (+5,9%). En canvi, els accidents sense baixa van disminuir lleugerament (-0,5%) fins als 128.356 casos. Pel que fa a accidents mortals, van registrar-se 82 morts –60 al lloc de treball i 22 mentre anaven o tornaven de la feina–, quatre més que l’any anterior.

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT, explica que la precarietat derivada de les últimes reformes laborals, amb falta d’inversió en prevenció de riscos –malgrat que el creixement empresarial acumula cinc anys de creixement per sobre del 2% anual–, és la causa principal de la sinistralitat laboral, com demostra el fet que "els augments més elevats d'accidents es donen en els col·lectius més precaris, com el de les treballadores amb contracte eventual".

Albiol afegeix que "la precarietat sol anar lligada a la falta de formació i d'experiència en el lloc de treball", i en aquest sentit també destaca la gestió "deficitària" de la prevenció i de les mesures de seguretat. "S'inverteix poc en seguretat, i sovint de manera molt individualitzada en lloc de fer-ho de manera col·lectiva", lamenta.

Mala praxi de les mútues

Pel que fa a malalties professionals, l'any passat van declarar-se 3.403 casos, un 15,7% més que l'any anterior, un augment que per a la UGT no recull totes les patologies professionals perquè moltes malalties continuen sense ser declarades. A més, apunta Albiol, “el sistema de mútues sovint deriva malalties d’origen professional als serveis públics de salut perquè siguin tractades com a contingències comunes”.

Per comarques, les més industrialitzades presenten les xifres més elevades d'accidents (Barcelonès, Vallès Occidental i Baix Llobregat), tot i que on més van augmentar els accidents laborals amb baixa l’any passat va ser a l'Alt Penedès i la Garrotxa –un 33% i un 24,9% respectivament–.

Per sectors, els accidents mortals es van produir sobretot en els serveis (35), seguits de la construcció (10), la indústria (9) i l'agricultura (6), amb augments significatius en la construcció i la indústria.

La UGT també denuncia que les dones estan infrarepresentades en les estadístiques d'accidentalitat, ja que els accidents laborals de les dones acostumen a denunciar-se menys. Això explicaria que l'augment d’accidents laborals en dones (+1,8%) sigui inferior a l’augment de sinistralitat en homes (+4,9%).

Derogar les reformes laborals

Per la UGT, gran part dels accidents es podrien evitar si les empreses complissin la normativa de prevenció. “Les dades reflecteixen un mercat laboral precari i insegur que empitjora des de 2013”, diu Gilgado. Davant d’això, la UGT exigeix la derogació "immediata" de les reformes laborals per posar fi a la precarietat, "la principal font de la sinistralitat laboral”, i aposta per tirar endavant un pla de xoc contra la sinistralitat i reformar la normativa de la prevenció de riscos laborals.

Edicions locals