La MAU aplegarà 13 instal·lacions artístiques a Roca Umbert

La vuitena edició de la Mostra d'Art Urbà girarà a l'entorn de la memòria obrera

Cultura

Una de les instal·lacions de la MAU de l'any passat
Una de les instal·lacions de la MAU de l'any passat

Dissabte Roca Umbert acollirà 13 instal·lacions artístiques en el marc de la vuitena edició de la Mostra d'Art Urbà (MAU), que girarà a l'entorn de la memòria obrera, relacionada precisament amb l'espai que ocupa i amb l'objectiu és indagar en la part més humana de la indústria i també com a centre reivindicatiu dels drets socials i espai de transmissió de coneixements.

Les instal·lacions s'emplaçaran a diversos espais de la fàbrica i es complementaran amb un programa d’activitats. 9 de les instal·lacions que podem veure han estat seleccionades per un jurat a partir d’una convocatòria pública a la qual es van presentar un total de 49 projectes. Es tracta de Plantem barricades, de Manuela Mansilla; Sons i memòria, recuperación de archivos, de Laura Llaneli; Memòria, del col·lectiu YOMUTO, de Federico Tosco (Itàlia) i Xavi Muñoz; Connexions neuronals, de Susana Malagón; Suspensión de pequeñas partículas de igualdad, d’Aïda Gómez (Madrid); Octavillas, panfletos y estampitas, de Ricardo Padín; La fàbrica com a espai de lluita i de memòria, de Marta & Petra- Art per tots costats (Catalunya i Holanda); Compàs mecànic, d’Irma Nuñez, i 510 famílies, de Darío Corbacho.

El jurat d’aquesta convocatòria estava format per Anna Girabet (directora artística de Fira Tàrrega), Mercè Alsina (comissària independent i assessora curatorial), Frederic Font (investigador del Music Technology Group), Laia Casanova (encarregada de la gestió i dinamització de la línia d’Arts Visuals i Imatge de Roca Umbert), i Carme Ramon (membre de l’oficina de coordinació de Roca Umbert).

En aquesta edició els artistes en residència a Roca Umbert han realitzat diversos projectes: Francele Cocco (Brasil) i Florence Girardeau (França) presentaran Utopic Memoris, una reflexió del període de col·lectivització que va viure la fàbrica al 1936. Joan Pallé ha treballat amb els alumnes de mobiliari de l'EMAD per fer una proposta de "mobiliari urbà" instal·lat a la fàbrica i que es converteixi en un espai de lectura on poder consultar la revista Schools are dead produïda pel Macba, la Sala d’Art Jove i La Escocesa, que recull una investigació de les revistes vinculades als moviments obrers de principis del segle XX i les relaciona amb projectes contemporanis i materials impresos de diversos arxius de les ciutats de Londres i Barcelona. Montse Tomàs i els alumnes de 2 de batxillerat artístic de l’Escola Ginebró ens presentaran el projecte Rostres i rastres que indaga en el fons fotogràfic de l'Arxiu Municipal de Granollers. A més, es podrà veure el projecte 775kw realitzat per l’artista Ricard Muñoz Izquierdo (Colòmbia) durant una residència l'any 2018. Muñoz realitzarà una instal·lació site específica amb l'audiovisual que ha sorgit fusionant els imaginaris dels antics treballadors amb els de l'artista.

Entre les activitats paral·leles hi ha tallers familiars com el “trivial urbà a Roca Umbert” en què, mitjançant el joc, es podran conèixer més coses del passat de la fàbrica; i el laboratori de lletres i imatges de la MAU en què les famílies aprendran com fer un fanzine, suport que ha fet servir el moviment obrer per transmetre idees o coneixements al llarg de la història.

Una altra de les activitats que destaca l'organització és el projecte de videodansa Blanc i blau de Josep Rodri que és una acció-homenatge als treballadors de l’antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert i a la gent que fa possible la festa major de Granollers. Aquest és el projecte fet amb la col·laboració de la xarxa Transefímers (A Cel Obert - Tortosa, Lluèrnia - Olot, Jardins de Llum-Manresa i Mau-Granollers) que promou intercanvis entres els festivals que en formen part.

A nivell sonor hi haurà l’acció en directe Sons i memòria de Laura Llaneli en què l'artista activarà la instal·lació creada a partir de sons enregistrats a antigues fàbriques, i també el vermut reivindicatiu amb Subversions 9 que interpretaran un seguit de cançons vinculades als moviments obrers tant occidentals com llatinoamericans.

Per últim la comissària convidada Mercè Alsina realitzarà una visita comentada per ajudar-nos a aprofundir en els conceptes de cadascun dels projectes presentats en aquesta edició.

La Mostra d’Art Urbà és un festival que va néixer l’any 2012, amb la vocació de vincular el passat i el present de la fàbrica, a través de la realització de projectes artístics als espais de Roca Umbert. La mostra és un espai de trobada per incentivar l’experimentació al voltant del concepte de fàbrica, que converteix tot Roca Umbert en possibles espais expositius per que art i ciutadans es trobin.

Edicions locals