'La ciutat l'han governat els homes, però sempre l'han construït les dones'

Les dones de la candidatura del PSC diumenge protagonitzen un acte de campanya per la igualtat

Política

'La ciutat l'han governat els homes, però sempre l'han construït les dones'
'La ciutat l'han governat els homes, però sempre l'han construït les dones'

Carles Riobó

Hi ha una línia d’acció que uneix Anna Maria Palé, històrica regidora del PSC al primer Ajuntament democràtic de Granollers el 1979, amb la jove Maria Villegas, recent incorporació a la candidatura socialista. 40 anys les separen, però diumenge al migdia totes dues van coincidir a Can Gili, en un acte per la igualtat, promogut per les dones de la llista.

La número 2, Alba Barnusell, advertia que "el projecte socialista a Granollers incorpora la visió de gènere en el seu programa de manera transversal. I no només ara, sinó des de fa molts anys i per convicció, per una societat justa i igualitària".

Recollint aquesta idea, Josep Mayoral recordava que en tots els segles d’història de la ciutat només dues dones havien accedit al càrrec de regidores. "El 1979, amb les primeres eleccions democràtiques, només el grup socialista ja va igualar aquest nombre. Però des d’aleshores hem tingut a la ciutat 21 regidores socialistes, i cada una d’elles és una part fonamental de la vida d’aquesta ciutat". Moltes d’aquestes van assistir a l’acte, que també va ser un homenatge.

El centenar llarg de persones es va emmirallar en el testimoni personal de tres dones d’edats, procedència i trajectòries vitals molt diferents, però unides per un afany d’esforç i de superació personal.

La Cloti Alcántara, de 84 anys i emigrada des d’Iznájar, a Córdoba, va divertir i emocionar alhora. I va posar l’audiència dempeus davant l’exemple d’una dona que va aprendre a escriure de forma autodidacta per poder enviar cartes d’amor al seu enamorat i, anys després, ja adulta, va aconseguir el títol de Graduat Escolar.

La Moussou Sylla va arribar a Granollers des del Senegal fa 10 anys. Ara en té 24 i en aquest temps ha aconseguit estudiar, formar-se i trobar una feina, i va agrair aquesta oportunitat. Mayoral es va doldre de no haver-la pogut incorporar-la a la candidatura perquè no té la nacionalitat. "En aquest país encara hi ha persones que exerceixen com a ciutadans i ciutadanes de ple dret i que no poden votar ni ser candidates. Per què? Quina injustícia!", exclamava.

Anna Maria Piera, directora de l'Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Maria Ruera, va refermar la necessitat de crear xarxa per donar veu i visibilitat a les noves generacions, alhora que va elogiar la sensibilitat femenina del candidat Mayoral. “Ell també és dona, ell també entén i t’escolta, i t’anima”, va dir.

Talents femenins emergents

L’acte va tenir un marcat accent cultural, a través de les cites a creadores que han estat silenciades per la història. Però també va voler ser una aposta pels talents emergents en clau femenina: la música de Marta Duxans i Ariadna Pou, dues violinistes del Conservatori de Granollers; els versos combatius de la poetessa i activista Laura Lara o les arts plàstiques a càrrec de la Marina, una il·lustradora de Belles Arts que va pintar un mural al·legòric en directe. "Ja és hora que les dones sortim del cercle de normes i siguem més lliures".

Edicions locals