L'Arts Santa Mònica inaugura una exposició produïda per Roca Umbert

'Un món paral·lel', comissariada per Joan Fontcuberta, inclou projectes de 12 artistes sobre el Google Street View

Cultura

L’Arts Santa Mònica de Barcelona inaugura dijous (19 h) l’exposició col·lectiva Un món paral·lel, comissariada per Joan Fontcuberta i produïda per Roca Umbert Fàbrica de les Arts. La mostra tracta sobre el Google Street View i com proporciona una percepció en diferit i de segona mà (o de segon ull) de qualsevol lloc transitable sobre el planeta.

Els efectes que se’n deriven són molt pràctics per als usuaris i per aquest motiu Google Street View ha esdevingut tan popular com a sistema per localitzar adreces o per identificar racons concrets. Però també ha generat un nou territori de recerca conceptual i de creativitat i ha incentivat, així, nombrosos projectes d'artistes contemporanis: la disponibilitat i la contingència de les imatges obtingudes de la interfície genera una substància visual inèdita —la representació virtual de la realitat— que convida a ser bussejada críticament i plàsticament.

Els projectes de 12 artistes —Andrés Galeano (Mataró/Berlín), Sasha R. Gregor (Barcelona), Albert Gusi (Castellbisbal), Roberto Feijoo (Barcelona), Jonay PMatos (Gran Canaria), David Mayo (Sevilla), Alberto Salván (Madrid), Mario Santamaria (Barcelona), Txema Salvans (Barcelona), Rubén Torras (Sant Vicenç de Montalt), Bárbara Traver (València) i Azahara Cerezo (Girona)— recorren un ampli ventall d’opcions tot explorant qüestions de percepció del territori, paisatge, tecnologia i representació virtual de la realitat.

Aquesta exposició s’emmarca en l’edició 2018-2019 del Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura. Un món paral·lel ha passat prèviament per l’Espai d’Art Moritz de Cornellà de Llobregat, el Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú, Can Manyé d’Alella, Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona i ca l’Anita de Roses. Finalment aterra a l’Arts Santa Mònica on es podrà visitar fins al 15 de setembre.

Edicions locals