Granollers commemorarà el 81è aniversari del bombardeig

Entre les activitats previstes hi ha visites i portes obertes als refugis i una matinal per a les escoles

Societat

Els refugis viuran diverses jornades de portes obertes
Els refugis viuran diverses jornades de portes obertes

Coincidint amb el 81è aniversari del bombardeig de Granollers, el 31 de maig de 1938, l'alumnat de primària i els centres oberts reflexionaran dimecres a la Porxada sobre la diversitat.

Concretament, uns 800 alumnes de 19 escoles i els centres oberts de la ciutat seran protagonistes d'Abraça la diferència, una actuvitat treballada prèviament en forma de tallers sobre el respecte a les diversitats  –de gènere, sexuals i interculturals– existents a la societat.

L'objectiu és reflexionar sobre les discriminacions sorgides per la falta de reconeixement i de respecte de certes diferències. Fruit dels tallers hi haurà una exposició fotogràfica que es podrà visitar a la Porxada fins a les 19 h del mateix dimecres, i al matí l'alumnat posarà en comú el que han treballat en els tallers en forma de jocs i dinàmiques.

En record de les víctimes

D’altra banda, per commemorar el bombardeig, el 31 de maig, a les 9.05 h –hora en què la ciutat va ser bombardejada–, es farà l'acte memorial que recorda les víctimes al cementiri.

Abans, aquest diumenge hi haurà una visita guiada per alguns dels indrets bombardejats, com el refugi de la plaça de Maluquer i Salvador (11 h), per a la qual cal reserva prèvia al Museu. Els refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament tindran portes obertes el divendres 31 de maig (de 18 a 20 h) i dissabte 1 de juny (d’11 a 13 h i de 18 a 20 h). Diumenge 2 de juny només serà possible visitar el refugi de la plaça Maluquer i Salvador (d'11 a 13 h). En aquests casos no cal inscriure’s prèviament.

A més, Can Jonch serà escenari fins a mitjans de juny de dues exposicions. Seran I tu, balles amb violència?, a càrrec dels infants del Centre Obert de Ponent i, The Backway, de l'Àfrica a Europa per la porta del darrere, que retrata el fenomen de la migració des de l'Àfrica subsahariana cap a Europa.

Finalment, la commemoració del bombardeig es clourà diumenge 2 de juny amb la caminada fins al Bosc de la Pau, a l’avinguda Sant Julià, entre el pont de la ronda Sud i el Bosc de la Mitja. L’activitat, en què col·labora l’Ateneu de Granollers, arrencarà a les 11 h des de Can Jonch i un cop al bosc tothom qui vulgui podrà llegir textos i poemes vinculats a la memòria històrica i a la defensa dels drets humans.

Edicions locals