Neix el vi Volaina, fruit d'un projecte de biodiversitat i papallones de La Tela

El Museu de Ciències Naturals i l celler Credo col·laboren des de 2013, quan va néixer la primera anyada de Ratpenat

Societat, Economia

Neix el vi Volaina, fruit d'un projecte de biodiversitat i papallones de La Tela
Neix el vi Volaina, fruit d'un projecte de biodiversitat i papallones de La Tela

Volaina és el nom del nou vi del Celler Credo de Sant Sadurní d'Anoia, ideat per reconèixer la tasca del Museu de Ciències Naturals de Granollers en el projecte d'augment de les poblacions de papallones a dues vinyes d'aquesta bodega de producció biodinàmica.

Dilluns l'edifici de La Tela acollirà la presentació de Volaina, així com del projecte encapçalat per l'investigador Constantí Stefanescu, responsable de l'àrea de recerca de Lepidòpters del Museu de Ciències Naturals i coordinador del projecte Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS). 

De fet, Stefanescu explicava aquest projecte de monitoratge de les papallones, enteses com a bioindicadors de la qualitat del medi. El CBMS té 25 anys d'història, "és la xarxa de seguiment més antiga de la zona mediterrània, que ha comptat més de 3 milions de papallones", indicava l'investigador. Stefanescu alertava de la "davallada evident del 25% de papallones que s'ha produït en els darrers 25 anys a Catalunya", a causa del canvi climàtic, sobretot de les sequeres. Amb tot, també explicava que hi ha modificacions en el paisatge que també afecten aquests lepidòpters, de manera que "el seguiment que es fa a les vinyes de Recaredo és important perquè es pot mitigar el descens" i recorda que, per exemple, la caiguda de la població de papallones suposa un problema per a la pol·linització dels conreus.

Així, el projecte de control de papallones a dues vinyes del celler, a Sant Quintí de Mediona i a Torrelavit (l'Alt Penedès), "afavoreix la conservació d'aquesta biodiversitat i, a la llarga, tots en sortirem beneficiats", concloïa Stefanescu. En aquest sentit, el responsable tècnic de vinyes del Celler Credo, Roger Rovira, insistia: "volem vins de qualitat i cal una terra de qualitat en un entorn de qualitat", deia. Per reconèixer aquesta tasca, neix el Volaina, un vi del pla de Manlleu (Penedès), un terreny caracteritzat per la seva alçada (a 1.500 metres sobre el nivell del mar). El Volaina és 100% parellada, descrivia l'enòloga de Credo Núria Artiaga, amb una graduació més baixa del que és habitual en aquesta varietat, amb 9,5ºC, "però molta força, caràcter, personalitat i molt aromàtic".

Primera col·laboració

La Tela i Credo ja col·laboren des de 2013 amb Ratpenat, un vi ecològic i biodinàmic, 100% macabeu, part dels beneficis de la venda del qual es dediquen a introduir i conservar els ratpenats a les vinyes del celler penedesenc, com a controladors naturals de les plagues.

Tant l'etiqueta del Ratpenat com de la Volaina és obra del dissenyador Salvador Vinyes, que també ha ideat el cartell de l'exposició Tu invetigues! del Museu, així com és conegut pel logo que des de fa uns anys identifica la festa de la Patum de Berga.

De la mateixa manera que els vins tenen aquestes etiquetes singulars, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, destacava la "singularitat del projecte, que és un maridatge entre la ciència i l'economia, una manera que els coneixements científics tinguin aplicacions al territori".

 

Edicions locals