La fira JugarxJugar arriba a la 13a edició amb dues carpes i desenes d'activitats

Per primer cop, hi participarà l'ABEAM, un col·lectiu de professors que treballa per incorporar el joc matemàtic al dia a dia de les escoles

Cultura, Societat

Centenars d'aficionats als jocs de taula hi passen cada dia
Centenars d'aficionats als jocs de taula hi passen cada dia

Aliens a la superstició numèrica, la tretzena edició de la fira JugarxJugar arriba amb novetats. Entre els protagonistes presents a Granollers hi haurà el madrileny Paco Gómez i el català Eugeni Castaño, de Sant Cugat. Tots dos pertanyen a la nova fornada d’autors i tenen tres o quatre jocs publicats, que podran ser jugats mentre ells expliquen el seu procés de creació.

Com a novetat, també s’ha convidat l’Associació de Barcelona per a l'Estudi i l'Aprenentatge de les Matemàtiques (ABEAM), un col·lectiu de professors que treballen per incorporar el joc, sobretot el matemàtic, a la vida diària a les escoles. En opinió d’Oriol Comas, coordinador de JugarxJugar, “fan unes exhibicions amb jocs gegants, per a grans i petits, que són una meravella. Tindran un estand per jugar cada dia i divendres a la tarda disposaran d’un espai molt gran per desplegar els seus taulers”.

Concurs Ciutat de Granollers

A aquests convidats els fa costat Ludo, l’associació espanyola de creadors de jocs de taula, que selecciona molt les fires en les quals té presència durant l’any. “I una de les fires en què participa amb més potència és la de Granollers, perquè creu en la seva especificitat”, afegeix Comas.

Ludo organitza l’espai El racó dels autors, amb una doble proposta. D'una banda, es convida als creadors novells a presentar els seus prototips i a ser avaluats. D’aquí en sortiran els finalistes del 12è Concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs. Aquest any s’han rebut 68 propostes, la meitat de Catalunya i la meitat de la resta de l’Estat.

"Durant l’Ascensió un jurat format per sis especialistes en jocs decidirà quin és el millor, el posarem en contacte amb el món professional i tindrà moltes possibilitats de ser editat.", explica Comas, qui recorda que “tots els autors de jocs que ara tenen un nom i estan consolidats van començar a Granollers". La gala de lliurament de premis serà dissabte (20 h).

En paral·lel, diumenge al matí Ludo també organitza un espai d’exhibició i de demostració amb una trentena de jocs creats per autors espanyols en els darrers anys. “Això encara no s’ha vist enlloc”, apunta Comas.

Taulers i campionats

També hi ha cites anuals que han esdevingut clàssiques del JugarxJugar: el vuitè Campionat de Catalunya de Catan, que ja és una tradició i fa que la carpa quedi petita; el segon campionat de Carcasonne per parelles i el campionat de Victus, el joc que va crear el granollerí Toni Serradesanferm inspirat en la novel·la històrica d’Albert Sánchez Piñol.

Menció a part mereix el 13è torneig Circus Maximus, un joc que simula una carrera de quadrigues. Però amb una peculiaritat: “En Jordi Roca, un amant dels jocs amb molt bones mans, es dedica a fer versions sobredimensionades. En aquest cas ha fet un tauler de 3 metres llargs que només treu de casa un parell de cops a l’any. I una d’aquestes és a Granollers. És un gran espectacle".

Enguany també repeteix l’Espai Lego de construccions i, com sempre, hi ha estands de botigues perquè els aficionats puguin comprar els jocs que més el sedueixin.

Edicions locals