Una Passada amb protagonisme musical convertirà el públic en part de l'espectacle

El format actual de la tradicional desfilada de l'Ascensió compleix 20 anys i torna a la música com a fil conductor

Cultura, Societat, Economia

Acousteel Gang serà una de les bandes protagonistes de 'Ressons'
Acousteel Gang serà una de les bandes protagonistes de 'Ressons'

La Passada de l’Ascensió, en el format actual, celebra enguany les seves primeres 20 edicions. Per celebrar-ho, l’objectiu és omplir de música tots els racons. Enrere queda aquella recordada desfilada per la carretera. Paco Cruz, un apassionat de la cultura popular i tradicional, és l’ideòleg que l’any 2000 va assumir el repte de revitalitzar una de les manifestacions més emblemàtiques de l’Ascensió, per encàrrec municipal.

La Passada d’enguany duu per títol Ressons. De la contemplació a l’acció i té un clar protagonisme sonor. “Hem buscat grups de músics que interaccionin amb la gent, que el públic no sigui un simple espectador, sinó que el facin bellugar. Són grups que, a més d’interpretar, fan espectacle, de manera que et veus immers en el xou que munten", explica Cruz.

La posada en escena també serà original. Dissabte a les 18 h la festa arrencarà amb una cercavila que sortirà de la plaça de la Corona. Vuit formacions diferents es dirigiran a vuit places cèntriques –Maluquer i Salvador, Església, Folch i Torres, Caserna, de l'Oli, i carrer Marià Maspons i Portalet– i faran el seu espectacle de forma simultània, i després aniran movent-se d’un espai a l’altre, completant un circuit.

En acabat, tots confluiran a la plaça de la Porxada (23.30 h). "El colofó el posarà un grup de gitanos francesos que fan un espectacle en què cuinen una mena de cargolada tradicional de Llenguadoc". "Penso que venen grups molt consolidats, molt bons i professionals. Sempre que hem programat músics hem prioritzat la qualitat, i aquest any no és una excepció", afegeix Cruz.

Una desfilada per al segle XXI

La Passada mai no tornarà a ser com abans? Paco Cruz no és contrari a tornar a una dinàmica més tradicional, però adverteix que “això vindrà donat per la temàtica escollida”. Ell és partidari de transformar la clàssica desfilada en un aparador d’elements singulars del folklore popular que reivindiqui el localisme, d’aquí i de fora.

“Ara és una mostra de cultura popular, jo crec que això ja està consolidat. Hem demostrat que la Passada és flexible i ens permet fer moltes coses. Hem d’estar oberts a qualsevol expressió". I per somiar que no quedi. “Ara faig volar coloms, però el que m’agradaria molt és poder fer una mostra de fogueres o de barraques de fira. Això seria una passada!”.

200 colles

En dues dècades han desfilat fins a 200 colles per la Passada, que cada any gira al voltant d’un motiu temàtic. A Granollers s’han pogut veure coses singulars i úniques, que rarament surten del seu hàbitat –com la kaxarranka de Lekeitio, l’ós d’Ituren o el drac de la comunitat xinesa de Barcelona–. Enguany, l'equip municipal ha comptat amb l’assessorament de tres bons coneixedors de la festa: Jordi Bertran, Bienve Moya i Kiku Vallina.

Edicions locals