El pati de l'Escola Salvador Llobet es convertirà en un 'parc-jardí'

El grup d'arquitectes que ha dissenyat la proposta l'ha presentada aquest dilluns a la comunitat educativa

Societat

El pati de l'Escola Salvador Llobet es convertirà en un 'parc-jardí'
El pati de l'Escola Salvador Llobet es convertirà en un 'parc-jardí'

La remodelació del pati de l’Escola Salvador Llobet començarà a ser una realitat a partir d’aquest estiu, tot i que serà durant el curs vinent, mirant de no afectar l'activitat normal de l'escola, que s’anirà condicionant l’espai tal com l’ha dissenyat el col·lectiu d’arquitectes que s’ha encarregat de desenvolupar el projecte.

La proposta de remodelació del pati va sorgir ara fa dos anys de l'AMPA del centre amb l’objectiu que l'alumnat pogués gaudir d'un pati amb més plantes i arbrat –actualment hi ha poques ombres–, elements lúdics i espais diferenciats de joc, tenint en compte també que és un espai públic obert a l’ús de la ciutadania en horari extraescolar.

Un pati que serà un parc-jardí

A grans trets, es transformarà la gran superfície plana de sauló que hi ha entre l’edifici de l’escola i la pista poliesportiva i es modificarà el relleu per introduir-hi vegetació. Es diferenciaran set espais en funció de l’ús i dels elements que els definiran, connectats per un camí d’accés.

Així, hi haurà la zona de l’olivera amb tarongers i dues estructures de fusta; l'espai sorral-riu, amb llimoners i jocs al costat de la font; l'àgora com a espai central i elevat, en forma d’amfiteatre; la plaça de sortida al pati des de l’edifici principal com a lloc de trobada; l'aula a l’aire lliure, amb la col·locació de cinc taules de fusta al costat de la font; la muntanyeta, on s’incrementarà la presència d’arbres i arbustos del pati; i l'espai de lleure i jocs de pilota, a la zona nord de paviment dur, on al voltant de la font anirà un joc d’aigua.

També s’hi instal·laran dues cistelles de bàsquet per crear una àrea d'esbarjo connectada a la pista, i es condicionarà la zona pavimentada d’accés principal al pati des del carrer entre d’altres.

La proposta per reformar el pati de l’escola va resultar ser un dels nou projectes guanyadors del procés de pressupostos participatius impulsat pel consistori, juntament amb la reforma del pati de l’Escola Mestres Montaña, que també ha iniciat el procés de transformació.

El pati: un espai educatiu

Dilluns, en la presentació del projecte a la comunitat educativa, l’arquitecta M. Carmen Artero indicava que la transformació dels patis “no és fruit d’una moda, sinó que hi ha una raó pedagògica al darrere”, i apuntava que després d’analitzar els espais físics i els usos que se’n fan s’ha vist que “calen espais més vius i rics en propostes educatives”.

Per això s’ha optat per naturalitzar el pati, delimitar els espais de circulació i incrementar les àrees de joc entre d’altres.

Xavi López, de la comissió del pati de l’AMPA del Salvador Llobet, valorava que “més que un pati serà un parc-jardí, amb moltes possibilitats per la seva extensió i que augmentarà les opcions educatives dels nostres fills i filles”.

Finalment, l’alcalde Josep Mayoral destacava que el projecte és fruit d’un procés participatiu ja des del seu origen, i que l’actuació, que suposa “un pas més en la millora de la qualitat urbana”, ha de servir per “reforçar els espais de civisme i convivència” i per “tenir un espai més viu en educació, tant a l’escola com al barri”.

Edicions locals