Recerca col·lectiva i interactiva per trobar solucions al problema de l'accés a l'habitatge

Les biblioteques de Granollers i investigadors de la UB impulsen el projecte pioner de ciència ciutadana

Societat

Recerca col·lectiva i interactiva per trobar solucions al problema de l'accés a l'habitatge
Recerca col·lectiva i interactiva per trobar solucions al problema de l'accés a l'habitatge

Usuaris i professionals de les biblioteques de Granollers i investigadors del grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona han impulsat un projecte de ciència ciutadana que vol conèixer diversos aspectes relacionats amb l’accés a l’habitatge. El projecte titulat Jocs per l’Habitatge, té com a objectiu fer participar la ciutadania en la recerca de solucions a problemàtiques locals, concep la biblioteca com un hub comunitari i situa les bibliotecàries com a facilitadores de la generació d’un nou coneixement que respon a una preocupació compartida al municipi.

El projecte forma part del programa BiblioLab, de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, i compta amb la col·laboració dels ajuntaments participants. Granollers ha estat un dels tres municipis escollits per al projecte, juntament amb Olesa de Montserrat i Barcelona, i s’hi ha creat un grup motor obert format per unes 45 persones, usuàries de les biblioteques i diversos representants del teixit social. 

En un primer pas, els grups motors s’han trobat periòdicament en cada biblioteca i han coincidit a identificar l’accés a l’habitatge com a inquietud compartida. En base a aquesta preocupació, posteriorment, s’ha formulat una sèrie de preguntes de recerca relacionades: com es pot afavorir el dret a l’habitatge? Què caldria fer per tenir un sistema que garanteixi la consideració de l’habitatge com un bé de primera necessitat? Creus que ha d’haver-hi un control públic del preu del lloguer? 

Divendres, 'Jocs per l’habitatge'

A Granollers, divendres, a la plaça de Maluquer i Salvador, de 10 a 20 h, s’instal·larà una plataforma digital interactiva per obtenir dades i opinions relacionades amb el tema de l’habitatge, a través de la participació ciutadana. Els participants jugaran entre ells i prendran decisions individuals i col·lectives relacionades amb l’habitatge. A la vegada, se’ls preguntarà sobre les seves vivències relacionades amb l’accés a l’habitatge. Els resultats del joc aportaran noves dades científiques, que s’interpretaran de manera col·lectiva, amb la participació dels grups motors de cada municipi i dels científics, i el resultat donarà lloc a noves propostes per a la millora de l’accés a l’habitatge per part de la ciutadania, basades en les diferents realitats locals. Aquests resultats i les propostes quedaran recollides en un informe obert, amb llicència Creative Commons, que es podrà consultar des d’un repositori d’accés lliure a partir del juliol.

“El projecte del tot inèdit a escala mundial proposa una altra manera de fer recerca que sigui participada i que respongui directament a preocupacions socials. La iniciativa potencia el rol natural de facilitadors que ja tenen els professionals de les biblioteques, apoderant-los amb nous coneixements, estratègies i eines per a fomentar iniciatives de ciència ciutadana des de les biblioteques” apunta Josep Perelló, líder del grup OpenSystems i membre de l’Institut de Sistemes Complexos de la UB (UBICS).

Edicions locals