El fòrum de joves l'Arrel reclama més espais d'oci i reduir el trànsit de cotxes

El col·lectiu, format per 40 noies i noies de 12 a 16 anys en representació de més de 3.000 adolescents de Granollers, dóna continuïtat al Consell d'Infants

Societat

Els joves van reunir-se amb l'alcalde dimecres
Els joves van reunir-se amb l'alcalde dimecres

"Que hi hagi més espais d'oci, com una discoteca per a joves de 12 a 17 anys; més facilitats i seguretat per accedir en bici i bus a escoles i instituts; la creació d'una agenda jove; un espai per a l'intercanvi de llibres i altres objectes; conscienciar sobre la contaminació; combatre el bullying...".

Aquestes són algunes de les propostes que la quarantena de nois i noies de 12 a 16 anys membres de l'Arrel han traslladat a l'alcalde Josep Mayoral en representació de 3.128 veïns de la ciutat d'aquesta franja d'edat.

L'Arrel és un fòrum d'adolescències constituït a principis de curs com a continuïtat del Consell dels Infants format per alumnes de 12 centres educatius de la ciutat, entitats de lleure i centres oberts.

En la trobada amb l'alcalde, els joves van exposar el treball desenvolupat durant mesos en comissions i van abordar les accions previstes per al curs vinent. "Els joves volem ser escoltats i dir la nostra", deia una de les alumnes. "Volem opinar, participar, tenir els nostres espais i més ajudes per als joves amb necessitats", afegia.

L'alcalde admetia que "un dels problemes que té aquesta ciutat és la desigualtat", i convidava els joves a participar per anar revertint aquesta situació. "La ciutat només es pot fer a través de la mirada de tothom, i per tant els joves també hi han de ser", deia.

Sobre les propostes dels joves, Mayoral valorava especialment la lluita per la igualtat, la creació d'una agenda d'activitats gestionada pels mateixos joves i les accions en mobilitat i d'accés als centres educatius reduint l'ús del vehicle privat.

El grup de l'Arrel va constituir-se la tardor passada i està dinamitzat per Toni Cobos, responsable de programes de Joventut; Francesc Reverter, tècnic d'Educació i Infància, i Joan Camps i Núria Jubany, dinamitzadors del Gra.

El fòrum s'organitza en tres comissions: igualtat i salut; cultura i temps de lleure; i mobilitat, barris i espai públic educatiu. En aquests àmbits els joves han reflexionat al voltant de temes que els preocupen, com l'assetjament escolar, les violències masclistes, l'atenció a la sexualitat des d'una perspectiva LGTB, l'oci nocturn o la promoció de la bicicleta.

Els integrants del fòrum han estat designats lliurement per cada centre i representen els 3.128 adolescents que estudien secundària a Granollers.

Són joves dels cinc instituts públics (EMT, Antoni Cumella, Carles Vallbona, Celestí Bellera i Marta Estrada); sis centres concertats (Escola Pia, Jardí, Cervetó, Anna Mogas, Estel i Educem); l'escola d’educació especial Montserrat Montero; centres oberts Ponent i Font Verda; entitats de lleure Estel del Matí, Esplai Guai de Palou, Agrupament Escolta Sant Esteve i Colònies Sant Esteve; i Consell Nacional d'Infants i Adolescents de Catalunya.

El fòrum forma part del programa municipal d’educació a temps complet Adolescències360, que posa l'accent en la importància del temps lliure com a temps educatiu per millorar l’accés a noves oportunitats educatives amb equitat i sense exclusions.

Edicions locals