Homenatge a les víctimes del minut més tràgic

Divendres Granollers va recordar el bombardeig de l'aviació feixista sobre la ciutat fa 81 anys

Societat

L'ofrena floral al monument a les víctimes es va acompanyar de la música de flauta travessera
L'ofrena floral al monument a les víctimes es va acompanyar de la música de flauta travessera

Divendres, al cementiri de Granollers, a les 9.05 h –just quan feia 81 anys que l'aviació feixista va bombardejar la ciutat amb un tràgic balanç d'un mínim de 224 persones mortes– es va iniciar l'homenatge a les víctimes d'aquell atac.

"Molta gent de la ciutat té aquest minut gravat. Durant el franquisme el van haver de recordar a casa, però ja fa anys que ho volem fer de manera col·lectiva", deia l'alcalde, Josep Mayoral, acompanyat dels seus homòlegs de les Franqueses, Canovelles i la Roca.

A l'acte també va assistir-hi el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Font, qui lloava l'acte com una "ajuda a potenciar la cultura de la pau, tan necessària". L'historiador Joan Garriga insistia en la importància de la memòria històrica i feia un clam per combatre el feixisme amb el lema Mai més.

L'acte institucional al cementiri va acabar amb l'ofrena floral al monument a les víctimes i amb l'acompanyament musical d'una flauta travessera.

Antifeixisme

A la tarda, col·lectius d'esquerres i antifeixistes van convocar un altre record a les víctimes a la Porxada, on van deixar clavells vermells a una de les seves columnes, en un dels punts on van caure els projectils ara fa 81 anys.

Granollers Antifeixista i l'ateneu popular La Malgirbada recordaven que "l'antifeixisme ara es torna més necessari que mai. El feixisme torna a prendre les institucions. L'extrema dreta avança amb impunitat", alerten.

La Malgirbada també va commemorar el 81è aniversari del bombardeig amb un mural al carrer Museu amb fotografies de la Porxada destruïda i el lema No passaran.

Cartells de disseny

L'estudi de disseny gràfic Vibranding s'ha afegit enguany a la commemoració amb el disseny d'un cartell que va encartellar la nit de dijous diversos espais de la ciutat.

Edicions locals