Free Junqueras demana enfortir ERC com a resposta a la repressió

El periodista Sergi Sol i el diputat al Congrés Gabriel Rufián, convidats a presentar els seus llibres a La Gralla

Política

Pep Picas, Maxi Calero, Gabriel Rufián i Sergi Sol, a La Gralla
Pep Picas, Maxi Calero, Gabriel Rufián i Sergi Sol, a La Gralla

Amics i simpatitzants d'ERC i de l’entitat Free Junqueras –un grup de persones amb orígens i procedències diverses que han coincidit amb Oriol Junqueras en diferents àmbits de la vida i que ara treballen pel seu alliberament–, a més d'altres veïns de la ciutat, van trobar-se dimarts al vespre a la llibreria La Gralla en la presentació dels llibres Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures, del periodista Sergi Sol, i Ser d'esquerres és ser l'últim de la fila (i saber-ho), del diputat al Congrés Gabriel Rufián.

Tot i que el motiu de la trobada era inicialment conèixer el contingut de les publicacions, l'acte va seguir un traçat diferent. Els dos autors pràcticament no van fer cap referència als llibres, i van centrar-se a explicar la seva relació amb Junqueras, des de com el van conèixer fins com ha influït la seva manera de fer en les seves trajectòries professionals i polítiques.

Sergi Sol, per exemple, va fer una crida a "no plorar ni lamentar els absents, sinó a lluitar i perseverar", i va fer una defensa d'allò popularment es coneix com eixamplar la base: "els de l'estelada ja els tenim; ara hem de créixer encara més si volem guanyar, i arribar emocionalment als qui d'entrada no pensen com nosaltres".

Gabriel Rufián, per la seva banda, va explicar el seu primer contacte amb Junqueras i va indicar que "són molt importants lideratges com els de l'Oriol, que et donen les eines per entendre la realitat on vivim". "El junquerisme –afegia– és sintetitzar el país en propostes electorals, articular respostes molt eficients a realitats molt cruentes". I acabava: "L'Oriol ens demana aguantar i guanyar, cobrar-nos electoralment tot el patiment que ens infligeixen".

Calero, l'amic de Malcocinado

Amb tot, la història més emotiva va arribar de la mà de Maxi Calero, amic de Junqueras i veí de Sant Vicenç dels Horts, natural de Malcocinado, un poble de la província de Badajoz. "Hi havia qui deia que ERC no entraria mai amb força a l'àrea metropolitana, però a Sant Vicenç dels Horts, amb en Junqueras al capdavant, vam passar de 2 a 9 regidors i a tenir l'alcaldia", recordava.

"I això en un poble de 30.000 habitants on el 80% som castellanoparlants", deia. Calero atribuïa l'èxit de Junqueras perquè "hi ha gent que es desenvolupa políticament en l'honestedat i l'honradesa", i que basa el seu discurs en "la claredat, la coherència, la credibilitat i el coratge".

Sobre el moment actual, Calero expressava que "no ens preocupa tant que l'Oriol estigui a la presó com que se'l pugui oblidar, i en això treballem el col·lectiu Free Junqueras", i carregava contra la falta d'informació que sovint reben els altres pobles d'Espanya.

"Tots els espanyols haurien de visitar Catalunya almenys un cop a la vida, així veurien que som una terra d'acollida", deia. Finalment, Calero assegurava que "ara no som al final de res; el republicanisme és el futur i ens estem preparant per a l'assalt final". 

Per cloure la sessió, la música i els versos del cantautor Pep Picas, que ja havien obert l'acte a La Gralla, va tancar la sessió amb tots els assistents agafats de les mans i cantant L'Estaca de Lluís Llach.

Edicions locals