Idees joves de futur: Aparcaments dissuasius intel·ligents i convertir Granollers en un plató de rodatge

Armand Jordana, Laia Boixader, Yolanda Jiménez i Nerea Granado són els primers becats del programa Agents Innovadors

Societat

Laia Boixader va ser la primera en presentar el treball de la beca d'Agents Innovadors
Laia Boixader va ser la primera en presentar el treball de la beca d'Agents Innovadors

Modernitzar els aparcaments dissuasius de Granollers, crear una oficina per facilitar els rodatges a la ciutat, un programa d'educació nutricional per a gent gran, i promoure que les persones jubilades facin de mentors d'estudiants de 3r d'ESO són els projectes que han sorgit de la primera promoció de la beca del programa Agents Innovadors, impulsat des del Pla Estratègic de Granollers per fomentar l'activitat innovadora i apostar per la professionalització de les persones joves.

Laia Boixader, Armand Jordana, Nerea Granado i Yolanda Jiménez, els primers becats, van presentar dijous passat els seus treballs al CTUG de Roca Umbert.

Boixader ha treballat el projecte Impuls de la producció audiovisual a Granollers, per convertir Granollers "en un gran plató a l'aire lliure", deia i detallava els punts a favor de ser-ho: "oportunitats de feina per a professionals locals, explotar el potencial de Granollers, les produccions internacionals cada cop estan més interessades en Catalunya", i com els rodatges estimulen l'economia local i promocionen el territori. "El turisme cinematogràfic està en auge", insisteix. Per això, el repte que proposa és que Granollers entri a formar part de les ciutats que faciliten els rodatges, a través de la creació d'una oficina d'impuls, la Granollers Film Office, que faci de pont entre l'administració i els productors. "Cal una oficina virtual i també un espai físic per a un assessorament més personal", assegura.

La mobilitat del futur

El futur dels sectors de la mobilitat a Granollers és el títol del treball que ha desenvolupat Armand Jordana i que se centra en els aparcaments dissuasius, tenint en compte que a Granollers la mobilitat encara és depenent del vehicle privat. El jove troba contradictori el fet que la ciutat "augmenti la zona de vianants, però que l'oferta d'aparcament baixi o sigui la mateixa".

Per fer la seva proposta s'ha centrat en tres dels set aparcaments dissuasius que actualment té la ciutat –Ramon Llull, Bòbila i polígon Jordi Camps– i hi ha fet enquestes als usuaris, la majoria dels quals visiten Granollers per motius comercials i hi dediquen més de dues hores. Així, doncs, Jordana proposa situar punts de recàrregues de vehicles elèctrics, que "poden ser de càrrega lenta, que és més eficient i menys costosa".

A banda d'equipar els aparcaments amb els punts de recàrrega, el projecte proposa convertir-los en Smartparks, de manera que els usuaris tinguin informació de les places lliures, la qual cosa "genera un impacte mediambiental positiu, perquè els cotxes estan menys temps circulant". A més, proposa una línia de bus que uneixi els pàrquings amb el centre i que, segons els càlculs de l'estudi, estaria amortitzada en quatre anys.

Nutrició i ajudes intergeneracionals

Nerea Granado ha treballat el projecte Mentoring intergeneracional que vol potenciar el coneixement de la gent gran perquè es converteixi en mentora de les persones joves, de manera que la iniciativa "promou l'envelliment actiu, així com redueix l'abandonament escolar per mitjà d'una formació contínua dels joves", argumenta Granado. La jove proposa mentors majors de 55 anys, jubilats o a l'atur, i opina que l'associació Rella Granollers podria ser l'encarregada de gestionar aquest voluntariat. El programa s'adreçaria a estudiants de 3r d'ESO i alumnat de programes de reinserció.
 
Finalment, Yolanda Jiménez ha desenvolupat el projecte Assessorament nutricional per detectar les necessitats nutricionals que pot tenir la població a partir de 60 anys. Jiménez proposa un programa d'educació nutricional, no només per a les persones grans, sinó també per a cuidadors. Entre la gent gran activa, la jove ha detectat una ingesta insuficient de fruita i d'hidratació, així com poc consum de peix blau i làctics, "aliments clau per a preveure l'osteoporosi", indicava com exemple.
 
L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va obrir la possibilitat que els projectes dels Agents Innovadors es puguin aplicar i incloure al Programa d'Actuació Municipal (PAM), i instava els joves a trobar-se amb tècnics municipals per estudiar-ho. "Estic feliç que el talent joves es pugui expressar, amb mirades noves i fresques", assegurava.

Nova convocatòria

La segona convocatòria es va presentar al juny i inclou un màxim de 7 beques per a joves d'entre 18 i 30 anys amb un títol de Grau Universitari o bé Grau Superior FPII, que inclou un dotació de 12.600 euros per desenvolupar un projecte durant 9 mesos, amb l’acompanyament de tècnics municipals. El termini per presentar-s'hi acaba aquest divendres.

Edicions locals