La Fura dels Baus du a Roca Umbert la recuperada 'Manes'

La mítica companyia teatral tracta sobre la diversitat cultural

Cultura

A 'Manes' els actors tracten sobre la diversitat cultural i la societat deshumanitzada
A 'Manes' els actors tracten sobre la diversitat cultural i la societat deshumanitzada

La Nau Dents de Serra de Roca Umbert s'amararà avui, dijous (22 h), de l'essència de La Fura dels Baus, que hi durà l'espectacle Manes, un clàssic dels inicis de la companyia que l'any passat es va reeditar amb nous actors per a unes escenes adaptades al pas del temps.

El cicle Obert x Vacances a l'antic recinte fabril inclou enguany la proposta de la reputada i mai indiferent La Fura dels Baus, que –dirigida per Pere Tantiñá– hi recrearà un dels espectacles més reconeguts de la seva època inicial, als anys 90.

Manes treballa el concepte de la diversitat cultural a través de metàfores sobre qüestions universals com el naixement, la mort, el sexe i el menjar. "Un espectacle públic de fets privats", descriu la mateixa companyia.

En una societat deshumanitzada i motoritzada per les tecnologies, Manes recupera el clàssic llenguatge furero per impactar l’espectador i submergir-lo a la seva naturalesa més animal. De fet, els murs de Roca Umbert no serà la primera vegada que veuen en acció La Fura, que fa més de dues dècades ja van ser-hi per presentar-hi algunes propostes  primerenques.

La dramatúrgia de Manes es basa en una gramàtica de la simultaneïtat, "un zàping d'emocions i sensacions" –apunta la companyia–, que habitualment, "per obra i gràcia de la cultura, romanen ocultes darrere el teló de la casa, la família, el grup".

Un retorn a l’instint, a l’ésser humà, a l’animal, a la persona. L’essència més fonamental de l’home, de manera que l'espectador connecta així amb la seva naturalesa més bàsica. El mateix públic compartirà espai amb actors i escenografia, tot en constant moviment, i que es converteixen en part de l’espectacle.

Manes no articula una línia argumental habitual i, per tant, no és possible descriure l'espectacle amb precisió. Es tracta, però, d'un muntatge que porta a l'extrem la rítmica, el treball físic i la referència al ritual.

Aquest llenguatge de La Fura dels Baus també va ser present en un workshop que la companyia va oferir dimecres al Centre d'Arts en Moviment (CAM) de Roca Umbert basat en el procés de creació i escenes de Manes amb l'objectiu d'"experimentar i aprofundir en el teatre d'acció guiat per les pautes del teatre físic furero".

Edicions locals