Les dones fan menys esport que els homes per la falta de temps

La sessió de dimecres era la clausura del programa 'Sport for Women in the Urban Places'

Esports

La tècnica d'Esports de l'Ajuntament, Rosa Llorens, explicava la prova pilot
La tècnica d'Esports de l'Ajuntament, Rosa Llorens, explicava la prova pilot

La sala Tarafa de Granollers va acollir dimecres la jornada Mirant l'esport en perspectiva de gènere, que va servir de clausura del programa Sport for women in the urban places (SW-UP), un projecte europeu que ha durat un any i mig i en el qual ha participat la ciutat. Aquest projecte ha tingut com a objectiu fer front a les barreres que es troben les dones a l'hora de fer esport, i, bàsicament, fomentar la participació de la dona en la pràctica esportiva.

El programa es basa en la tesi que els homes practiquen més esport que les dones; i que, per tant, els espais esportius urbans estan més freqüentats per homes. Tot i això, destaca que cada cop hi ha més associacions que treballen per promoure l'esport femení.
Arran d’unes enquestes que s’han fet a Granollers en el marc d’aquest programa, es conclou que la principal raó que expressen les dones pel fet de no fer activitat física és, sobretot, la falta de temps, sigui per raons de feina o familiars.

Un projecte per trencar barreres

A partir d'aquesta idea, l'Ajuntament de Granollers va decidir actuar en la barrera de la falta de temps per obligacions familiars, que, especialment, es fa més present en les mares que tenen cura dels més petits. Des de l'Ajuntament es va posar en marxa el programa pilot Mentre la canalla fa esport, tu també!, dirigit per la tècnica del Servei d'Esports, Rosa Llorens.

Aquest programa va servir perquè “mares i pares poguessin conciliar la vida familiar amb la pràctica esportiva”, explicava Llorens, tot i que el 100% dels participants van ser mares.

El programa es basava en la idea que moltes mares i molts pares acompanyen els seus fills a les instal·lacions esportives, però es queden asseguts esperant que els fills acabin. “En aquest temps que no has d’estar pendent del teu fill, si de veritat es vol, es pot aprofitar per fer esport”, destacava Llorens.

I afegia que el projecte va ser un èxit, i que el 30% de les mares que van participar “no havien practicat esport abans”. "Crec que un dels èxits del programa pilot va ser el fet d'ajuntar mares que no practicaven esport amb mares que sí que en fan habitualment", concloïa.

Edicions locals