Declarat l'episodi per alta contaminació de partícules en suspensió

A més, també hi ha un avís preventiu per diòxid de nitrògen

Societat

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través del Servei de Vigilància i Control de l'Aire de la Direcció General de Qualitat Ambientali Canvi Climàtic, ha declarat l'episodi per alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya i manté actiu l’avís preventiu per NO2 als 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric, entre els quals hi ha Granollers i les Franqueses.

Es durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells i s'informarà del seu estat, a diari, fins a la seva finalització. Al Canal Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya hi ha les principals mesures i recomanacions a adoptar per tal de reduir l'exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l'aire.

Així, mentre duri aquesta situació, es demana la col·laboració de la ciutadania per seguir les recomanacions. En l'àmbit sanitari, es considera població especialment sensible a les partícules PM10 qualsevol persona amb problemes de cor o de pulmons, nadons, nens en edat preescolar i dones embarassades. Es recomana que aquestes persones redueixin l’exercici físic intens, especialment a l’exterior, i no modifiquin els desplaçaments habituals.

Pel que fa a les recomanacions generals per reduir els nivells de PM10, es demana prioritzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…); utilitzar el cotxe compartit; realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.), i, en el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

L'Ajuntament de Granollers també ha fet públiques una sèrie de recomanacions en cas d'obres i per a la indústria.

Edicions locals