Castells amb segell vallesà

La Diada de festa major de Xics repeteix el programa de l'edició passada amb els Castellers de Sabadell i els Marrecs de Salt

Cultura

| Toni Torrillas

Com ja és tradicional, la primera aparició de la colla castellera local tindrà lloc dijous vinent, amb l’emocionant pilar caminat que s’emmarca en la cerimònia del pregó i l’entrada de la cercavila a la plaça de la Porxada. En conjunt, també és un dels instants més emblemàtics dels molts que regala la Festa Major de Granollers.

Des de fa un parell d’anys la colla convida a una entitat granollerina a ser present al balcó i a participar en l’estirada de l’enxaneta. Enguany l’honor recau en el club Balonmano Granollers, que aquest 2019 està festejant el seu 75è aniversari. Com indica David Carruesco, president dels Xics de Granollers, “estan molt contents i il·lusionats, i ja ens han confirmat que assistiran diversos representants dels diferents equips per fer l’estirada”.

Tot i que no apareix al programa oficial, una de les novetats d’aquest any és que la colla trasllada el seu assaig previ, el de divendres 23, a la plaça de la Porxada. És a dir, els granes volen trepitjar el terreny i envoltar-se de més públic. “Volem mirar de fer el pilar caminat amb un recorregut una mica més llarg, això encara no està confirmat, dependrà dels assajos, i per això volem fer alguna prova in situ. La idea és també que els passavolants ens donin un cop de mà, s’interessin i ens demanin informació sobre la colla”, explica Carruesco.

De manera que divendres 23 a partir de dos quarts de 9 o les 9, tothom és convidat a seguir l’assaig de pilar caminat i l’habitual assaig de castells, com els que es fan habitualment a l’Aplegador.

Els assajos com a termòmetre

L’endemà, dissabte, l’activitat es trasllada a la plaça de Maluquer i Salvador. Per segon any consecutiu aquest espai acollirà el Taller de castells, una proposta per descobrir totes les interioritats d’aquestes construccions i poder enfilar-se, fer l’aleta o engruixir la pinya. Per la colla torna a representar un bon aparador de la seva activitat: “L’any passat ens va funcionar molt bé. És un indret molt ampli, amb molt trànsit de gent, que dóna molt de joc i va resultar molt productiu. Fer el taller aquí és una forma de què la gent conegui els castells, que ens conegui a nosaltres i que s’animin a formar part de la colla”.
El dilluns els Xics escalfen motors de debò amb els assajos especials a la Troca de dilluns i dimarts, però que són oberts al públic i són també un bon mitjà per apropar el fet casteller als profans.
Els assajos són sempre un test per calibrar l’estat de la colla després de les vacances i determinar quins castells es duran a plaça. Carruesco considera que “l’actuació de Festa Major sempre és complicada, perquè venim de l’estiu, hi ha gent que encara no ha tornat, no s’han pogut fer assajos… i per acabar-ho d’adobar la diada castellera arriba després de vuit dies de festa, quan ja estem tots baldats. Per tant, sempre cal ser realista amb les expectatives. Si podem, portarem un castell de 8, o si no castells de gamma alta, de 7”.

De fet, com explica el president, la tardor és l’època més compromesa i exigent pel que fa als castells: “El segon tram de temporada per a nosaltres és molt fort. Són només dos mesos i mig, però totes les actuacions són molt intenses, començant per la Festa Major, continuant per les de Llinars, Mollet, Caldes de Montbui i la diada de Gràcia, i acabant amb la nostra diada, el segon cap de setmana de novembre”.

Colles repetidores

El divendres de Festa Major encara hi haurà un tercer assaig, aquest a la fresca, a la plaça de l’Església. Serà la darrera oportunitat abans de la gran diada de diumenge a la Porxada.
Curiosament, l’actuació comptarà amb les mateixes colles convidades de l’any passat, totes dues amb molt bon nivell i prou conegudes en aquesta plaça: els Castellers de Sabadell i els Marrecs de Salt, que actuaran a Granollers per tercer any consecutiu. “Són una colla habitual, tot i que algun any no han pogut venir perquè els ha coincidit amb la seva festa major”, afegeix Carruesco.

Els saballuts són colla de 9 i al juliol ja van marxar de vacances fent el 7 de 8. Els gironins, per la seva banda, fa dos anys van aconseguir ser colla de 9 i tenen els castells de 8 molt consolidats.
Uns i altres, vallesans i gironins, faran taula rodona després de l’actuació, en una arrossada sota les columnes de la Porxada. Els tiquets per aquest dinar multitudinari ja es poden adquirir durant els assajos dels Xics o bé al bar El Patufet de la plaça de Folch i Torres.

Edicions locals