Els blancs aposten per la música d'arrel popular de l'est amb les Balkan Paradise Orchestra i la pròpia amb Carles Belda

Les propostes musicals de la colla blanca es completen amb l'ska i el punk de Muyayo Rif, telonejat pels vallesans Aldarull

Cultura

Les propostes musicals d'enguany de la colla blanca aposten per dos referents de les músiques d'arrel popular. D'una banda, dilluns (23.30 h) els sons balcànics de l'est d'Europa els aproparan les barcelonines Balkan Paradise Orchestra, una banda d'11 noies que encomanen la seva energia en el directe. De l'altra, la mitjanit de dimarts la música pròpia arriba de la mà de Cardes Belda, que es retroba enguany amb el Conjunt Badabadoc per oferir un concert ple de cançons en català que s'han convertit en himnes amb els seu particular estil tamisat per l'acordió.

Balkan Paradise Orchestra (BPO) va iniciar el seu camí el 2015 i, des de llavors, ha anat confirmant la seva qualitat i originalitat. Les 11 instrumentistes de vent i percussió han aportat un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del país. Amb formacions, experiències i influències diverses però compartint la passió per la tradició balcànica, aquestes 11 dones transformen el gènere en un autèntic elixir de melodies tradicionals amb ritmes de tot el món, i ofereixen un espectacle que cerca l'empatia amb el públic, que no pot resistir les ganes de ballar i de festa. Tot plegat està recollit en un disc, K'ataka, una bona eina per introduir-se a la fanfàrria femenina de les BPO, si és que algú encara no les coneix.

Nit de glosa i patxanga

Carles Belda i el Conjunt Badabadoc tornen a actuar plegats després d'uns anys sense directes plegats. Sens dubte, el format és d'allò més festiu i nostrat: recuperen els clàssics del pop, rock i cançó catalana a ritme caribeny i de patxanga. Una proposta que arrodonirà el Combat de Glosa –cançó tradicional improvisada–, en què el Belda també s'hi troba molt còmode.

La proposta es formava va més d'una dècada, quan l'exPomada Carles Belda i el seu acordió trobaven la complicitat d'Eric Herrera (Dijous Paella) a la bateria i als vents, Marc Serrats (Xerramequ Tiquis Miquis, Dijous Paella) a la mandolina i guitarra, i Lo Pardal Roquer al contrabaix. Així naixia el Conjunt Badabadoc, que s'estrenava l'estiu de 2006. Des de llavors la formació ha gravat un grapat de senzills i tres àlbums –Per jamaicanes! (2009), L'escala de la vida (2011) i Som així, (2012), on hi han versionat clàssics com País petit de Lluís Llach, La catximba d'Umpah-pah i Pantalons curts i els genolls pelats, d'Els Pets.

Muyayo Rif per iniciar la festa

Els ritmes blancs, però, s'encetaran dissabte 24 amb l'ska, el punk, el reggae i els mestissatge dels llobregatí Muyayo Rif. La banda, nascuda l'any 2000, va fer un canvi de rumb el 2007 gràcies, entre altres aspectes, a la implicació de Gambeat (Radio Bemba, Mano Negra) tant en la producció de discos com en el directe. El 2017 van editar el seu quart treball, All in, amb nous sons propers a l'electroswing i la disco. Muyayo Rif ha actuat arreu d'Europa i, gràcies a la colla blanca, dissabte aterraran a la plaça de la Porxada.

Ho faran precedit dels vallesans Aldarull, que l'any passat actuaven al Musik N Viu. Les seves versions de clàssics i les ganes de festa van fer del bolo una nit memorable. Ara hi tornaran a la Porxada. I, per tancar la vetllada, DJ Hochi + PD Tes faran ballar fins a la matinada.

Edicions locals