Gegants de Granollers convida els gegants de la Pedrera

Amics dels Gegants i Capgrossos farà la cinquena edició del Va de rams

Cultura

Després de l’any intens viscut durant el 2018-19, els components de l’associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers es prenen aquesta festa major amb una mica més de tranquil·litat. Com apunta el seu vicepresident, Arnau Torrillas, “després de l’esforç de l’any passat ara volem descansar una mica i tornar amb més força l’any que ve”. Un dels primers passos, en el qual ja s’està treballant, és la renovació del vestuari dels gegants vells, el Cosme i la Damiana. Com adverteix Torrillas, “aquests vestits tenen 14 anys i estan força malmesos, de manera que ja els convé”.

Però enguany també hi ha un aniversari, tot i que no se celebrarà de manera especial. La colla enceta la festa el dimecres amb el Va de rams, que arriba a la seva cinquena edició. Aquest és el seguici que surt de davant de la Fonda Europa i acompanya els gegants i capgrossos de Granollers fins a la placeta de Sant Francesc, per rebre els seus rams de flors. Fins ara aquests poms eren una cortesia de la floristeria Les Flors i enguany també serà així, però l’establiment ha canviat de mans recentment i ara és la seva nova propietària, la Yolanda, l’encarregada de fer els honors.

Després la comitiva es traslladarà a la Porxada, on es faran els balls de parella. Com és costum, els gegants dormiran al vestíbul de l’Ajuntament fins diumenge.

L’endemà dijous arriba un dels actes més importants, la cerimònia que precedeix al pregó. Aquí els gegants contribueixen a la solemnitat de l’acte amb el tradicional ball de Giravoltes, “el ball més emotiu i espectacular que tenim”, com recorda Arnau Torrillas.

L’altra cita important arriba dissabte al migdia, amb la rebuda als gegants convidats, que enguany són veritablement molt especials: els gegants de la Pedrera, “uns gegants molt originals que surten molt poquet de Barcelona i estaran tot el matí amb nosaltres.”

Se’ls donarà la benvinguda en la cercavila de rebuda, ballaran a la plaça de la Porxada i a la tarda es farà una cercavila amb els gegants de la ciutat, els gegants convidats, el Colom i els capgrossos.

Els gegants més gaudinians

Els gegants de la casa Milà de Barcelona, estan formats per dues parelles: els gegants Reis, el Rei Gaudi i la Reina Pedrera, i els gegants Guerrers, en Badalot i en Forjat.

A aquests cal afegir els dos nans, els fills juganers dels gegants reis, que representen dues xemeneies de la Pedrera.

Tots plegats configuren una comparsa molt imaginativa, innovadora i al·legòrica, creada l’any 1998 pel mestre artesà Toni Mujal, amb motiu de la celebració de la restauració de la Pedrera.

El seu creador va inspirar-se en elements arquitectònics i simbòlics de l’obra d’Antoni Gaudí.

Evoquen una sèrie de personatges mitològics i inquietants que combinen la tradició llegendària més clàssica dels gegants amb la innovació figurativa i conceptual més imaginativa.

Les figures van ser apadrinades pels gegants del Clot i tenen música de luxe, obra del compositor Joan Amargós, i ball propi.

Des de l’any 2010 han estat cedits a la Coordinadora de Geganters de Barcelona, qui s’encarrega del seu manteniment i sortides. Des d’aleshores, representen tant a la Pedrera com a la ciutat de Barcelona, el modernisme i el fet geganter en esdeveniments culturals i festius d’arreu del país.

Gegants d’estar per casa

La colla compleix la seva promesa i amplia la col·lecció de figures de plàstic que van encetar l’any passat amb la rèplica en miniatura de l’Esteve. Ara és el torn de la seva parella, la geganta Plàcida.

“L’any passat la rebuda d’aquesta figura va ser molt positiva i recordem que a algunes cercaviles hi havia molta canalla que ens mostrava aquesta figura de goma. Poder complementar ara la parella amb la Plàcida i tenir-los a casa amb els vestits nous és ideal”, opina Torrillas.

Aquest serà l’element que es promocionarà amb més intensitat, però els incondicionals del món dels gegants també podran aconseguir a la Botiga de Festa Major els articles llançats el Nadal passat, com per exemple les tasses.

Edicions locals