Blancs i Blaus s'inspiren en la lluita obrera per crear la festa major

Blancs han ideat La factoria blanca i la colla blava, la Colònia de Cal Got, com als temes sobre els quals pilotaran les activitats

Cultura

Blancs i Blaus s'inspiren en la lluita obrera per crear la festa major
Blancs i Blaus s'inspiren en la lluita obrera per crear la festa major

Des de la creació de la festa major de Blancs i Blaus, el 1983, no es recorda que les dues colles triessin un leitmotiv tan similar. Enguany, ambdues ambientaran les activitats festives en l'ambient de la lluita obrera. Tot i la coincidència, cada colla hi aportarà un estil propi, tal i com ja es va desvetllar dilluns a la presentació de la festa, que se celebrarà del 24 d'agost a l'1 de setembre.

La colla blava es traslladarà a l'entorn del 1900 i "ens descobrim com a fills, néts i besnéts d'obrers d'aquesta ciutat", deia el cap de colla, Oriol Barnet. Els blaus apareixien amb el so de la cançó partisana Bella ciao, un faristol amb el logo de la Colònia de Cal Got, i es proclamaven hereus dels ateneus obrers, del sindical, de la Unió Liberal i del casino, així com de Roca Umbert, el Clotet i la gasosa, l'Anís del Faus i les destil·leries. "Fem un producte únic i artesanal: el temps festiu. Impossible de copiar perquè fabriquem una experiència irrepetible", assegurava Barnel, que va posar sobre la taula els principals actes que organitzarà la colla, en especial "la vaga general i la manifestació dels piquets de divendres", deia. Perquè "tota festa que no fem els blaus, serà feta contra els blaus", concloïen.

En aquest sentit, també la colla blanca ho té clar: "Si ho creus, ho crees". Amb aquest lema, neix La Factoria Blanca, amb un comitè "expert en creació de festa des de 1983". Ambientats entre màquines i etiquetes, els Blancs van detallar els actes d'una "festa que no entén d'edats, ni cultures, ni gèneres, ni de blancs ni de blaus; perquè és una festa conjunta pensada per a tota la ciutat". Entre els seus grups destacaven les Nimfes Blanques, "reivindicatives i rebels", que organitzaran unes jornades feministes. També posaven en valor la creativitat, per la qual cosa oferiran un espai per crear samarretes: "el blanc és el punt de partida i la personalitat la dones tu". "La revolució és blanca", conclou la colla.

Edicions locals