La Policia Local doblarà els agents de barri al setembre

La plantilla del cos policial es consolidarà aquest estiu en els 95 agents i una dotzena assumiran tasques de proximitat veïnal

Societat

El cos policial amplia el servei de proximitat i les patrulles a peu
El cos policial amplia el servei de proximitat i les patrulles a peu

La Policia Local doblarà, a partir del setembre, el grup destinat a policia de barri, de manera que dels sis agents actuals –dos dels quals incorporats al febrer–, es passarà a 12. L’ampliació del nombre d’efectius destinats a aquestes funcions serà possible gràcies a l’estabilització de la plantilla de la Policia Local de Granollers en 95 agents després de l’estiu.

“En poques setmanes cobrirem mitja dotzena de places vacants i consolidarem la plantilla”, explica el cap de la Policia Local, Lluís Colomer, qui afegeix que l’objectiu és poder dedicar més temps a les coses, parlar amb la gent amb més deteniment i poder-se centrar més en els conflictes des d’un punt intermedi entre la feina estrictament policial i la mediació.

La policia de barri és una figura activa a la ciutat des del febrer del 2017, quan la Regidoria de Seguretat va impulsar el projecte amb l’objectiu d’aproximar més la policia al teixit social de la ciutat. La figura substitueix el que antigament es coneixia com a policies de proximitat i dóna als agents un plus de qualitat per resoldre els problemes que sorgeixin a cada barri.

“Fan un treball de més profunditat, de parlar detingudament amb veïns, comerciants i entitats per conèixer més de prop els problemes que es plantegin i tenir més capacitat de resposta”, explicava Colomer fa unes setmanes. “Són unitats especialitzades que donen un nivell de qualitat policial al municipi”.

Per això s’ha apostat per consolidar l’equip i reforçar el servei els set dies de la setmana en horari de matí i tarda –ara només es cobreix un torn–, especialment als barris de Sant Miquel, Congost, Ponent, Can Mònic, Can Bassa, Can Gili i Primer de Maig.

Les patrulles es desplacen a peu pels barris, tot i que poden moure’s a qualsevol altre lloc si hi ha un motiu per fer-ho. Colomer afegeix que amb les noves incorporacions serà possible “trobar una patrulla activa cada dia de la setmana tant al matí com a la tarda”.

Bosco, el gos policia, torna a patrullar

El grup de policies de barri ha reincorporat aquest juliol el suport del Bosco, el gos pastor belga malinois que reforça la tasca policial especialment en la detecció de substàncies estupefaents.

L’animal, amb una aptitud innata com a guardià, de defensa i de servei, va incorporar-se al grup al febrer, tot i que un accident laboral de l’agent que se n’encarrega l’ha apartat durant tres mesos del servei. “És un animal privilegiat a l’hora d’ensumar i detectar substàncies”, explica Colomer, de manera que “a mitjà termini tindrà un efecte molt positiu per treure de l’espai públic els consumidors de drogues”.

Entre Mossos d’Esquadra i Policia Local es fan cada any més d’un centenar de denúncies per tinença o consum de substàncies il·legals a l’espai públic de Granollers, i actualment la multa per consumir o disposar de drogues a la via pública és de 600 euros.

Edicions locals