El Museu documenta la restauració d'arrebossats tradicionals de Burkina Faso

El ceramista Toni Cumella i l'arquitecte Albert Faus hi presenten dimarts l'exposició 'Per Durar'

Cultura

Imatge promocional de la mostra 'Per Durar'
Imatge promocional de la mostra 'Per Durar' | Museu de Granollers

Des de demà, dimarts i fins al 31 d'octubre, el Museu de Granollers acollirà Per Durar, un projecte impulsat pel ceramista granollerí Toni Cumella, l'arquitecte Albert Faus, i el suport, a més del Museu, del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Comissariada per Carlos Quintáns, la mostra, que es va inaugurar dimarts, mostra per mitjà d'un recull fotogràfic el treball d'un centenar de dones que, durant les tres primeres setmanes de març de 2018, van participar en les feines de restauració dels arrebossats tradicionals en la concessió Allou-Sana, al poblat de Tangassogo (Tiébélé), situat al sud de Burkina Faso.

Ho van fer amb l’ajuda d’estris quotidians com una escombreta, una aixada i diferents tipus de pedres, i utilitzant terres i pigments naturals. Es tracta d'un tècnica documentada des del segle XVI, un testimoni excepcional de la cultura Kasséna, de valor universal, reconegut a la Llista Indicativa de Patrimoni de la Unesco.

El treball que duen a terme periòdicament les mans expertes de les dones Kasséna converteixen una necessitat que la modernitat descuida –el manteniment de les edificacions–, en una mostra d’art col·lectiu, fet en comunitat i solidaritat entre les famílies veïnes.

Per Durar té també col·laboracions d'altres granollerins, com Agustí Coromines, que n'ha fet el vídeo, i Arian Botey, a la producció audiovisual. A més, s'hi mostren aquarel·les de Jordi Castells.

Edicions locals