Nou revés judicial a les sancions de l'Ajuntament a grans tenidors de pisos desocupats

El TSJC es basa en sentències anteriors per invalidar les multes municipals

Societat

Del 2014 al 2016 van prosperar uns 60 expedients sancionadors
Del 2014 al 2016 van prosperar uns 60 expedients sancionadors

La falta d’un marc legal que permeti als ajuntaments actuar davant la desocupació no justificada d’habitatges ha fet que bona part dels expedients sancionadors impulsats per l’Ajuntament de Granollers a grans tenidors hagin quedat en paper mullat.

L’últim cas va resoldre’s la setmana passada, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rectificar una decisió prèvia del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona que desestimava un recurs de la Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) contra les sancions que li havia imposat l’Ajuntament de Granollers pel fet de per tenir un habitatge desocupat sense una causa justificada.

Concretament, el consistori granollerí va iniciar el 2016 un expedient a la Sareb per mantenir inactiu un habitatge situat al carrer Josep Escobar, al barri de Can Gili, en què l’instava a ocupar l’habitatge en el termini d’un mes o a cedir-lo voluntàriament perquè l’administració pogués gestionar-lo en règim de lloguer.

Després de diversos recursos presentats per l'anomenat banc dolent en què advertia de la manca de cobertura legal de la mesura, que van ser desestimats pel consistori, l’Ajuntament va imposar fins a dues multes a la Sareb –de 5.000 i 10.000 euros–, una mesura coercitiva que va acabar als tribunals i que la sala del Contenciós Administratiu va avalar a favor de l’Ajuntament a finals de 2017.

Ara, però, amb la rectificació de la sentència, el TSJC dóna la raó als arguments de la Sareb i deixa sense efecte les sancions imposades per l’Ajuntament.

La sentència del TSJC es basa en altres resolucions anteriors que anul·laven procediments sancionadors per tenir pisos buits d’altres municipis, com Barcelona o Terrassa. El text admet que la llei tipifica com a infracció molt greu mantenir la desocupació d’un habitatge després que l’administració hagi fomentat posar els habitatges desocupats a disposició de tercers o donar-los funció social, però alhora assenyala que, en el cas de Granollers, no consta que això s’hagi produït. És per això que no veu infracció administrativa en l’actuació de la Sareb.

Uns 30 expedients tombats

Entre els anys 2014 i 2016 Granollers va iniciar gairebé 200 expedients contra grans tenidors per disposar d’habitatges buits sense causa justificada, una mesura que va servir aleshores per mobilitzar i treure al mercat de venda i lloguer més de la meitat dels habitatges. No obstant això, una seixantena d’expedients van prosperar, tot i que la meitat, una trentena, han acabat posteriorment als jutjats amb sentències favorables als interessos de la Sareb.

Edicions locals