El rajoler blanc David Galí guanya el blau Miquel Locubiche després d'una remuntada i de desfer un empat

El Palau d'Esports ha homenatjat el primer rajoler blanc, Amador Galí, en el marc del concurs d'enguany

Cultura

La celebració de la victòria de David Galí al concurs de Rajolers
La celebració de la victòria de David Galí al concurs de Rajolers | Toni Torrillas

El blanc David Galí s'ha tornat a imposar aquest any al blau Miquel Locubiche al concurs de rajolers de festa major de Granollers, per tercer any consecutiu. L'acte ha estat molt emocionant, ja que inicialment Locubiche s'avançava al marcador, però Galí remuntava i forçava un empat, que finalment li donava la victòria per dues peces de diferència.

El blanc David Galí i el blau Miquel Locubiche, acompanyats dels seus bailos, entraven novament al Palau d'Esports amb les comitives de les dues colles. Abans de començar el concurs, també rebia l'ovació del Palau Joan Josep Biscarri, el primer rajoler blau, pioner l'any 1985 en fer una mostra de peces i un petit concurs que va donar pas a l'actual espectacle, ara professionalitzat amb i una pista totalment equipada per a la competició.

Enguany l'acte també comptava amb un emotiu homenatge al desaparegut rajoler blanc Amador Galí, amb imatges de la seva trajectòria i un cor blanc interpretant una versió d'Ai Carmela: "I tota la colla blanca / et tindrem sempre present, ai Galí", deien. Finalment, un graller blanc i un de blau interpretaven El cant dels ocells dedicat a Amador Galí, que ha rebut un sonor i llarg aplaudiment del Palau.

Finalment, al voltant de les 20 h començava el concurs de rajolers. En la primera ronda, Galí i Locubiche han hagut de modelar rajols a un ritme frenètic. En 5 minuts, el rajoler blanc n'ha aconseguit 36 i el blau, 40 –una velocitat una mica menor a l'any passat quan ambdós en van fer 42 peces–, de les quals els arbitres han donat per bones 34 de blancs i les 40 de blaus. El resultat feia difícil la remuntada, ja que la peça preferida de Galí és precisament la rajola –de fet, en els darrers anys sempre havia guanyat la ronda–.

Amb força diferència, doncs, s'encarava la segona ronda, dedicada als cairons –a priori la peça preferida de Locubiche–, i que aquest cop acabava molt igualat, a 24 cairons. Un cop revisades, els arbitres han validat les 24 peces de blancs i 23 de blaus.

Finalment, la tercera ronda, en que Galí i Locubiche havien de modelar maons. Ho feien en cinc minuts d'infart, en què Galí iniciava més ràpid, tot i que Locubiche aconseguia remuntar en els darrers segons, per acabar amb un marcador provisional de 54 a 52, que ha acabat amb 53 peces de Galí i 48 maons correctes de Locubiche. Així, doncs, s'arribava a un empat a 111.

Les peces triades per al desempat han sigut les rajoles, en dos minuts de prova. Novament igualats, el marcador provisional acabava amb empat a 22. La decisió del jurat, però, atorgava 22 peces als Blancs i 20 a Blaus, de manera que David Galí es proclamava guanyador per tercer any consecutiu del Concurs de Rajolers.

Edicions locals