Endesa reclama 140.500 euros a Granollers pel deute de 161 casos de pobresa energètica

La Diputació es reunirà dimecres amb els ajuntaments de la demarcació per consensuar una resposta coordinada a la reclamació de la companyia

Societat

Endesa reclama 140.500 euros a Granollers pel deute de 161 casos de pobresa energètica
Endesa reclama 140.500 euros a Granollers pel deute de 161 casos de pobresa energètica

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments de la demarcació es reuniran aquest dimecres per consensuar una resposta de l’Administració al fenomen de la pobresa energètica i a l’amenaça d’algunes companyies de tallar el subministrament si els ajuntaments no abonen el deute acumulat amb les energètiques.

Concretament, els consistoris han rebut una carta d’Endesa en relació amb el deute de les famílies amb pobresa energètica que no han pogut pagar les seves factures. En el cas de Granollers, el deute reclamat és de 140.579 euros corresponents a 161 contractes de famílies vulnerables, mentre que a les Franqueses són 32.153 euros corresponents a 51 contractes.

La Diputació ha denunciat el to del contingut de les cartes de la companyia, que considera "amenaçador", i ha convocat els alcaldes i alcaldesses de la demarcació per donar una "resposta coordinada i conjunta" davant d’aquestes reclamacions.

La Diputació aposta per implantar una "taula amb la resta d’administracions i empreses per trobar una solució al problema del deute de les famílies més vulnerables". En aquest sentit, la Diputació assegura que posarà tots els recursos jurídics i tècnics necessaris a disposició dels municipis per construir aquesta resposta comuna.

D’altra banda, aquest dilluns també s’ha reunit el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, amb representants de les diputacions i les entitats municipalistes per acordar una resposta conjunta i coordinada de totes les administracions i agents d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015, que ha evitat fins al moment, a tot Catalunya, 63.000 talls elèctrics a famílies vulnerables.

En la reunió, les administracions van acordar defensar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica com a marc normatiu de referència a Catalunya per abordar el fenomen de l’exclusió residencial i la pobresa energètica; una llei que no permet el tall de subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas a cap família en situació de vulnerabilitat.

En aquest sentit, el conseller ha destacat que la via per afrontar la reclamació d’Endesa és la signatura d’un conveni amb les subministradores que aclareixi quina ha de ser la corresponsabilitat en el pagament del deute.

Endesa, per la seva banda, ha recordat que la llei no determina qui ha d’assumir el deute –de 21 milions al conjunt de Catalunya– i ha proposat repartir-lo a parts iguals entre la companyia i les administracions, a les quals ha instat "a negociar amb urgència una solució estable a la situació de vulnerabilitat de moltes famílies".

Edicions locals