Pendents de la participació de l'11-S

L'ANC pretén noliejar vuit autocars a la manifestació de Barcelona

Política

Després d'un estiu de relacions cada cop més enrarides entre les forces polítiques sobiranistes, la Diada de l'11 de Setembre és com una arrencada de curs que servirà novament com a pols per mesurar les forces de l'independentisme.

Enguany, com ja ha succeït amb anterioritat, s'especula amb un descens de participació a la Diada arran la desunió i manca d'estratègia conjunta de partits i entitats.

La territorial de l'ANC de Granollers, però, considera que, precisament, aquest malestar en el si de l'independentisme, esperonarà la ciutadania a assistir massivament a la manifestació de l'11-S a Barcelona un any més. Per això, l'ANC ha reservat vuit autocars –un número que creu que pot ampliar– per traslladar granollerins a la concentració de l'entorn de la plaça Espanya i al llarg de la Gran Via de les Corts Catalanes.

L'ANC granollerina convida a inscriure's al tram 21, entre els carrer Muntaner i Casanova. També està previst que les persones arribades del Vallès Oriental es manifestin al tram 22, a tocar de carrer Aribau. Els autocars cap a la manifestació sortiran a les 14 h, però també n'hi ha alguns que tenen prevista la sortida a les 11 h per tal de permetre participar a les activitats d'Eines de país, el muntatge que l'ANC ha preparat a Pla de Palau de Barcelona.

Segons l'Assemblea, la venda de samarretes i tiquets d'autobús, al local del carrer Sant Jaume, està funcionant a un ritme semblant al de l'any passat. De fet, la xifra d'inscrits a la manifestació de la Diada ha anat augmentant els darrers dies i s'apropa a les 200.000 persones i 700 autobusos programats arreu del territori.

Els actes locals

A Granollers, la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya començarà dimarts al vespre, amb la crema del Decret de Nova Planta a la Porxada, de la mà d'Òmnium, qui seguidament s'afegirà a l'habitual marxa de torxes organitzada per la CUP –i també amb el suport de l'ANC i el CDR–, que enguany en el seu pas per la plaça de la Corona la proclamarà plaça de la República i també rebatejarà el carrer Príncep de Viana com a carrer 1 d'Octubre.

Arribats a la plaça 11 de Setembre, hi ha previst un acte popular per reclamar les llibertats nacionals, amb la participació de l'actor Enric Majó i la cantant granollerina Ivette Nadal.

Paral·lelament, a la plaça de la Porxada també es commemorarà l'11 de Setembre de la mà d'Amics de l'11, amb el seu tradicional Pa amb tomàquet. L'acte començarà amb l'actuació de l'Esbart Dansaire, per continuar amb el sopar popular i ball tradicional amb la formació local Semproniana.

L'endemà, Onze de Setembre, tindrà lloc la tradicional ofrena floral d'entitats i institucions al monument commemoratiu. L'acte començarà a les 11 del matí i tindrà l'acompanyament musical d'Ensemble Aedea, formació  dirigida per Marc Tost, integrada per una vintena de cantaires i músics.

Ensemble Aedea té una trajectòria de 20 anys i està especialitzada en la recuperació del patrimoni coral català i granollerí. Durant l'ofrena, a la qual participaran una cinquantena d'associacions, membres de l'Esbart interpretaran el ball de l'Homenatge.

Edicions locals