L'AEG participa a la iniciativa Llum i Llibertat, que il·luminarà les agulles de Montserrat

La vigília de l'Onze de Setembre, s'encendran 131 fanats en homenatge als 131 presidents de la Generalitat

Societat

La imatge promocional de la iniciativa Llum i Llibertat que il·luminarà les agulles del massís de Montserrat
La imatge promocional de la iniciativa Llum i Llibertat que il·luminarà les agulles del massís de Montserrat

L’agulla del frare Amadeu és la que l'Agrupació Excursionista de Granollers (AEG) s'encarregarà d'il·luminar la nit de dimarts, en la vigília de la Diada, en el marc de la iniciativa Llum i llibertat, un projecte impulsat per Artistes de la República, l'ANC de Manresa, la Federació d'Entitats Excursionistes (FEEC) i el suport d'Òmnium que pretén il·luminar 131 agulles del massís de Montserrat per recordar els 131 presidents de la Generalitat i reclamar les llibertats nacionals.

L'acte es durà a terme des del capvespre del dimarts fins a la matinada de dimecres l'11 de setembre i, mitjançant l'esforç col·lectiu, vol "exemplificar la necessitat de cercar la unitat estratègica cap a un horitzó d'independència i llibertat que vagi més enllà dels interessos dels partits", apunten els organitzadors.

L'AEG és una de les moltes entitats excursionistes del país que hi prenen part. En el cas dels granollerins, hi haurà una cordada que dormirà dalt de l'agulla, amb un màxim de quatre persones –Jordi Prat, Arnau Jofré, Nicolau Casal i el president de l'entitat, Eduard Riera–. L'expedició, però, necessitarà més gent, ja que caldrà portar material i donar suport als escaladors. L'excursió fins a l'agulla és d'uns 4 quilòmetres i 200 metres de desnivell. Les persones que ajudin a portar el material hauran de ser a la tarda al pàrquing de can Maçana per anar al refugi d'Agulles, on hi haurà "ambient festiu garantit", asseguren des de l'AEG. De fet, la FEEC hi ha organitzat un sopar popular per contemplar l'encesa de farells des del camp de futbol del Bruc, i en el qual està prevista l'assistència del president Quim Torra.

A les 21.30 h de dimarts s'encendran, doncs, 131 fanals led, des de les agulles més baixes –les dels presidents més antics des de Bernat de Cruïlles– fins a les més altes –com l'agulla de Sant Geroni que es dedicarà a Quim Torra i la de l'Eco a Carles Puigdemont–. Així, a les 22 h han de ser encesos tots els llums, que es veuran en un entorn de 40 quilòmetres a la rodona, i que es mantindran engegats fins a primera hora del matí de l'11 de setembre.

L'agulla del Frare Amadeu, que il·luminarà l'AEG, té 1.088 metres d'alçada i estarà dedicada al president Benet Fontanella (1620-1623). A la iniciativa també hi participaran altres entitats de la comarca, com el Centre Excursionista de Llinars i Les Guilles Junts pels Camis del Tagamanent.

Edicions locals