Creix l'atur per sobre de previsions després de cinc mesos de descensos

A Granollers puja un 1,6% i a les Franqueses un 2,6%, les xifres altes dels últims 10 estius

Economia

Creix l'atur per sobre de previsions després de cinc mesos de descensos
Creix l'atur per sobre de previsions després de cinc mesos de descensos

Els sindicats CCOO i UGT han alertat sobre la pujada de l'atur a l'agost pel fet de ser una de les més destacades dels últims anys. Des de CCOO han apuntat a la "caiguda intensa de la contractació", mentre que la UGT ha lamentat "el pitjor agost des del 2011" amb una pujada a Catalunya del 3,5% d'aturats respecte al juliol, una pujada per sobre de les previsions després de cinc mesos de descensos.

Pel que fa al Vallès Oriental, l'agost va tancar amb 21.549 persones registrades a les Oficines de Treball de la Generalitat, 855 més que el mes anterior (+4,1%). En relació amb l'agost de l'any passat, la comarca compta amb 589 persones desocupades més (+2,8%).

Més al detall, Granollers ha passat dels 3.391 aturats de final de juliol als 3.446, un increment de 55 persones (+1,6%). En relació amb l'any passat, l'increment és de 71 persones (+2,2%). I a les Franqueses, el mes va tancar amb 1.065 persones desocupades, 27 més que el mes anterior (+2,6%) i 42 més que l'agost de l'any anterior (+4,1%). En tots dos municipis la taxa d'atur se situa entorn de l'11%, mig punt per sobre de la mitjana de la comarca (10,5%).

Per al secretari general de la UGT al Vallès Oriental i Maresme, Vicenç Albiol, l'augment ve causat, sobretot, per l’estacionalitat de l’activitat econòmica i la manca de polítiques d’ocupació integrals a favor de l’estabilitat laboral. "El nostre és un mercat laboral basat en la precarietat, sense especialització, ni continuïtat ni estabilitat, amb baixos salaris i molta temporalitat".

Per això, afegeix, "el sistema social es ressent del sistema de contractació, i parlar d'atur vol dir parlar de model social". D'altra banda, Albiol destaca el moment de recessió econòmica en què es troba el conjunt d'Europa, "i les zones industrials, com el Vallès Oriental, la notem d'una manera important".

CCOO també ha criticat l'"abús de la contractació temporal en detriment de la indefinida" que evidencia "un augment de la precarització de les condicions de treball de la població treballadora".

Davant d'això i d'una tardor que, amb tota probabilitat, presentarà xifres negatives pel que fa a l'ocupació, la UGT reclama per al Vallès Oriental la reducció de la contractació precària, l'impuls d'un pla estratègic comarcal; la promoció de la formació professional i impulsar un servei d'ocupació a escala comarcal entre d'altres, a més de la derogació de la reforma laboral i un canvi de model productiu a escala general.

Inestabilitat política

Per la seva banda, la patronal Pimec també ha valorat negativament l'evolució de l'atur perquè "és l'increment d'aturats més elevat dels últims anys". En canvi, ha valorat de forma positiva "la reducció en termes interanuals, tot i el seu alentiment". En aquest escenari, ha considerat que la "inseguretat" que genera el fet de no tenir govern a l'Estat "no ajuda a millorar" l'evolució.

Edicions locals