Marc Grau: 'Els conflictes són inevitables, però cal tenir eines per afrontar-los'

El jove granollerí, de 22 anys, ha estat el representant de la ciutat en el curs Hiroshima and Peace celebrat a la ciutat japonesa aquest agost

Societat

Marc Grau, representant de Granollers a Hiroshima and Peace
Marc Grau, representant de Granollers a Hiroshima and Peace

El jove granollerí Marc Grau, de 22 anys, va participar, en representació de la ciutat de Granollers, al curs Hiroshima and Peace que va celebrar-se del 30 de juliol al 9 d’agost a la Universitat d’Hiroshima, al Japó.

La formació, organitzada per aquesta universitat japonesa i la xarxa internacional Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau), de la qual Granollers és membre des de fa quatre anys, reuneix cada any una cinquantena de joves d’entre 16 i 25 anys –una desena dels quals procedents d’arreu del món– per aprofundir en el coneixement i les conseqüències del bombardeig atòmic d’Hiroshima i Nagasaki.

“Tu hi vas amb la idea de donar solució als conflictes que hi ha, però allà t’adones de com de complexes són les relacions polítiques, econòmiques, socials, culturals, etc.”, explica Grau una vegada completada la beca de Mayors for Peace, que cobreix el viatge, l’allotjament, les dietes i la participació en les activitats del programa.

Durant l’estada al Japó, els participants assisteixen a tallers sobre com construir una pau mundial duradora i tenen l’oportunitat d’escoltar el testimoni de supervivents, visitar el Museu Memorial de la Pau d’Hiroshima i assistir a la commemoració del bombardeig atòmic del 6 d’agost, entre d’altres.

De l’experiència japonesa, Grau explica que l’ha sorprès com "aquest país, amb la història d’Hiroshima i Nagasaki ben present, no ha signat mai el tractat d’armes nuclears de les Nacions Unides". "I amb això t’adones de les dues cares que té la política. Una més aspra, que correspon a les altes institucions, i una altra més afable, que es practica en l’àmbit local, com és el cas d’Hiroshima, on el seu alcalde està clarament compromès amb el foment de la pau”.

En aquest sentit, el jove granollerí considera que la lluita des de l’àmbit local per erradicar les armes nuclears, així com la col·laboració entre ciutats, pot ser un vehicle per avançar en la cultura de la pau. “Iniciatives d’entitats com Mayors for Peace és clau perquè les accions locals en foment de la pau es traslladin més amunt, a les institucions internacionals”, assegura Grau, graduat el curs passat en Filosofia, Política i Economia per la Universitat Pompeu Fabra.

Aquest setembre, justament, Grau inicia un màster en Relacions Internacionals als Països Baixos. “L’experiència al Japó ha estat una continuació al meu projecte personal i professional”, diu el jove, qui ja havia provat sort a la beca de Mayors for Peace en dues de les convocatòries anteriors.

Diverses esferes de pau

Entre les seves intervencions al curs, Grau va fer una presentació de la ciutat de Granollers i va fer referència històrica a la Guerra Civil i el sagnant bombardeig que va patir la ciutat el 31 de maig de 1938, que va deixar més de 200 morts i que connecta les ciutats de Granollers i Hiroshima, entre d'altres.

D'altra banda, en les conclusions del curs, els joves van distingir diverses esferes de pau: la personal; la de l’entorn més proper (família i amics); la col·lectiva (cultural, religiosa o nacional) i, finalment, la pau internacional. “És inevitable que hi hagi conflictes polítics, socials o econòmics; per això és important acceptar l'entorn en què vivim i tenir eines i recursos per afrontar aquesta realitat complexa lluny de l’idealisme més fàcil i còmode”, conclou.

A partir d'ara, el jove continuarà la tasca de difusió de la seva activitat i també s'ha proposat "organitzar en el futur algun esdeveniment o conferència sobre el tema a Granollers".

Joves becats per a Hiroshima and Peace

Granollers, com a ciutat bombardejada i membre de l'executiva de la xarxa mundial Mayors for Peace, participa des de l'any 2015 en diferents programes per a joves, com la Conferència Internacional de Joves per la Pau o el curs Hiroshima and Peace, amb l'objectiu de difondre i compartir reflexions i experiències entorn de la cultura de pau. Aquesta és la quarta vegada que un jove granollerí rep aquesta beca. Abans han estat Marçal Itarte (2015), Roger Pallarès (2017) i Núria Sala (2018).

Edicions locals