L'edició dels actors convertits en dramaturgs

El concurs de Microteatre impulsat per Arsènic i Roca Umbert premia els textos de Ramon Pros, Maria Ramírez, Marina Callís i Gemma Majó

Cultura

Premiats, promotors del concurs i directors, a la presentació dels relats guardonats
Premiats, promotors del concurs i directors, a la presentació dels relats guardonats | M.E.

En la seva sisena edició, el concurs de dramatúrgia de Microteatre, que impulsa Arsènic i Roca Umbert, ha revelat la necessitat que tenen actors i actrius d'interpretar nous textos. De fet, la majoria dels guanyadors del certamen responen al perfil d'un actor que han tingut "la necessitat d'escriure per tenir textos per interpretar", explicava la barcelonina Maria Ramírez que, amb Match, ha estat una de les seleccionades del concurs.

També han estat reconeguts els textos I ara què, de Gemma Majó; Jo, regla, de Marina Callís; i Classificació de Ramon Pros, que ja va participar en la quarta edició de Microteatre. Tant ell com Callís han explicat que tenen una petita companyia teatral i hi escriuen les pròpies peces. A més, la proposta d'Arsènic té l'al·licient de "seguir la forma que pren el text", deia Callís, a través del treball que faran els directors.

Enguany s'han presentat 19 guions al concurs de dramatúrgia, la majoria de les quals (15) signades per dones, destacaven Maria Manau d'Arsènic i Carme Ramon de Roca Umbert, que han format part del jurat juntament amb Pasquale Bávaro, Roberto Romei i Anna M. Ricart. Manau recordava també que el concurs vol estimular la creació escènica de dramaturgs novells i joves intèrprets. Enguany el tema era I ara què?, "que volem que sigui obert però que tingui interès per als joves". De fet, els textos seran interpretats per actors d'entre 16 i 25 anys, que es triaran a través d'un càsting el 5 d'octubre.

Els guions triats rebran una dotació econòmica de 200 euros cadascun i la producció i posada en escena sota la direcció professionals de Mònica Bofill, la nova incorporació al projecte que treballarà el text Match; Maria Castillo, que dirigirà I ara què; Martí Torras i Fàtima Campos que s'encarregaran de Jo, regla, i Marta G. Otín, que dirigirà Classificació. Precisament, Otín explicava la seva experiència en edicions anteriors del concurs, "com t'has d'enfrontar a un text que t'ha tocat sense triar-li" i com els dramaturgs veuen "com el seu text va creixent". El resultat de tot aquest treball es podrà veure durant tres dies –15, 16 i 17 de novembre– a espais diversos de Roca Umbert.

Edicions locals