Actes en record del referèndum dos anys després

La commemoració de l'1-O, amb una exposició, música i botifarrada, està marcada per la proximitat de la sentència i les noves detencions de dilluns

Política

Imatge de la commemoració del primer aniverasri de l'1-O, el 2018
Imatge de la commemoració del primer aniverasri de l'1-O, el 2018

L'1 d'octubre de 2017 Granollers va obrir 19 col·legis electorals per al referèndum d'autodeterminació de Catalunya, en què van participar 20.045 persones. Tot plegat va ser possible gràcies a una de les mostres de participació ciutadana més importants de la història del país.

Per commemorar-ho, dos anys més tard, dimarts, a partir de les 9 h i durant tot el matí, la Porxada acollirà una mostra fotogràfica amb imatges de particulars de la jornada de l'1-O a Granollers i entorn.

A les 19 h també es farà l'habitual concentració dels dimarts per reclamar la llibertat dels presos polítics, que "tornarà al model inicial, de fer nou voltes a la Porxada", explica Manel Gener, coordinador de l'ANC Granollers, una de les entitats organitzadores de la commemoració, juntament amb Òmnium, CDR, i ERC, JuntsxGrn, GrnxIndependèndia-Primàries i Crida-CUP.

Després de la manifestació, la lectura de manifest i una actuació musical, els Amics de l'11 de Setembre col·laboren amb una botifarrada popular amb pa amb tomàquet.

A banda del caire popular de la jornada, la reivindicació hi és imprescindible. De fet, l'aniversari de l'1-O està marcat per la imminent sentència del judici del procés, i les detencions dilluns de 9 persones vinculades al moviment independentista acusades de terrorisme.

"Aquesta actuació, que  buscar fer por i reprimir, mostra el nerviosisme de l'Estat", opina Gener, qui afegeix que "caldrà una resposta conjunta per part de tots els agents independentista a una sentència que serà dura".

Xocolatada

Dissabte, de 18 a 20 h, la Porxada acollirà una xocolatada solidària amb els independentistes detinguts dilluns per la Guàrdia Civil, dos dels quals al Vallès Oriental –Mollet i Sant Fost–.

Edicions locals