El festival Panoràmic surt de Roca Umbert per ocupar els museus i l'Edison

El certamen de cinema i fotografia reflexionarà en aquesta edició sobre l'arribada de l'home a la lluna

Cultura

La presentació del Panoràmic amb Pietat Sanjuán, Joan Fontcuberta, Josep Mayoral i Laia Casanovas
La presentació del Panoràmic amb Pietat Sanjuán, Joan Fontcuberta, Josep Mayoral i Laia Casanovas | M.E.

La tercera edició del festival de la imatge Panoràmic, que se celebrarà del 17 al 20 d'octubre, es consolida enguany i "surt fora dels murs de la fàbrica i de la ciutat", explicava la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuán. Així, enguany el certamen de cinema i fotografia amplia espais i durà activitats als museus de la ciutat –de Granollers i de Ciències Naturals– i a la sala Edison. A més, "s'ha convertit en un referent al sud d'Europa en festivals sobre la imatge", assegurava Sanjuán, qui apuntava algunes de les col·laboracions que el Panoràmic fa amb iniciatives d'altres indrets d'Europa.

El director i impulsor del Panoràmic, Joan Fontcuberta, destacava que fins fa tres anys "dues matèries tan properes com la fotografia i el cinema –la imatge fixa i la imatge en moviment– no tenien cap fòrum", i destacava l'incipient ressò internacional del festival granollerí. En aquest sentit, el Panoràmic és present a Les Recontres d'Arles (França), un dels principals festivals de fotografia d'Europa, així com al Belgrade Photo Month. Fontcuberta també avançava que s'està ultimant un acord amb el Quebec (Canadà) i s'han començat els tràmits per a fer col·laboracions amb Colòmbia.

'Última Thule'

L'eix temàtic d'enguany del festival és l'arribada de l'home a la lluna, "com a pretext per parlar de les implicacions simbòliques que va tenir", explica Fontcuberta. Per això s'ha volgut titular com a Última Thule, en referència al lloc més llunyà del sistema solar que es coneix, una manera "d'anar fins als límits d'allò possible, com ho demostra el programa, amb propostes emergents i exposicions fora de Roca Umbert", detalla.

En aquest sentit, la directora de Panoràmic, Laia Casanovas, de Grisart, ha explicat detallat alguns aspectes del programa, que inclou 11 exposicions –quatre més que l'any passat–, d'artistes com Cristina de Middel, Martin Parr i Marcel·lí Antúnez, comissaris com Ilaria Campioli i Andrés Hispano, dos tallers de fotografia de mans d’Alícia Kopf i Lurdes Basolí ,i fins a 17 films, entre pel·lícules, curtmetratges i documentals.

Algunes exposicions s'allargaran durant un mes, com la del Museu de Ciències Naturals, que acollirà la mostra de l'Ajuntament de Robledo de Chavela, a Madrid, sobre el complex espacial que va rebre les primeres notícies de l'arribada de l'home a la lluna. L'organització també destaca la conferència de Carlos González Pintado, cap d’operacions del complex de comunicacions de la NASA a Madrid i l’enginyer que va captar i transmetre a la NASA dels Estats Units d’Amèrica l’arribada de l’Apollo XI a la Lluna, així com de la periodista Marta Roqueta que impartirà la conferència Ciència-ficció feminista: Steven Universe.

Casanova també destacava que 9 centres educatius i 400 alumnes passaran pel festival, el doble de l'any passat, així com la participació a l'Open Panoràmic, que ha aplegat 45 propostes, de les quals es visionaran una desena de seleccionades. També ha incrementat la participació de professionals, que enguany són 72, mentre que a l'edició passada en van ser 49.

Públic infantil i mapping

Entre les novetats d'enguany, hi ha l'obertura al públic infantil, amb una programació cinematogràfica específica, un taller de construcció de coets i un altre d’observació de planetes, i sessions especials al planetari de la Tela. A més el Panoràmic Kids, per primera vegada s'inclourà un mapping al festival –Kubrick's Odyssey–, de la mà de Sílvia Isach i Roger Subirana.

Edicions locals